Доступність посилання

ТОП новини

Газовий тиск на Україну зростає (огляд європейської преси)


Лондон – Сьогоднішня європейська преса звертає увагу на чергове зростання газового тиску на Україну з боку Росії, яка хоче змусити Київ вступити до Митного союзу. Привертає увагу також стаття про любов диктаторів до гри у шахи.

Німецький консервативний щоденник Die Welt пише, що, прагнучи створити Митний союз, до якого увійшла б Україна, Кремль знову вже вкотре вдається до газового шантажу. Москва хоче задіяти план посилення газової гегемонії. У статті мовиться: «Росія сповнена бажання переспрямувати 20 мільярдів кубометрів газу, які вона щороку постачає до країн ЄС, з українського газогону до балтійського. Це скоротило б доходи транзитної країни на одну п’яту, або на сотні мільйонів доларів... Київ нині веде перемови з Москвою щодо зниження цін на газ. Відповідь «Газпрому» така: лише за умови, що ви вступите до Митного союзу... З першою публічною погрозою переспрямувати газові потоки зникло дві ілюзії. Перша – що Росія навчилася ставитися до своїх менших сусідів так, як це робить Німеччина. Друга ілюзія іноді здавалася навіть більш імовірною, ніж перша: що не можна буде зловживати кількістю нових газогонів для того, щоб чинити тиск. Бо попит гарантує заповнення газогонів на багато десятиліть наперед».

Британський щоденник Independent пише про пристрасть диктаторів до шахів. Видання звернуло увагу на кадри з лівійського телебачення, які зафіксували момент гри у шахи полковника Каддафі, як пише автор Шон Вокер, з «маленьким російським деспотом» і головою Міжнародної федерації шахів Кірсаном Ілюмжиновим. Шахи, мовиться у статті, є улюбленим дозвіллям тиранів: «Наполеон любив цю гру, хоча й припускають, що один із найбільших воєнних стратегів грав не дуже добре. Його спонтанні ходи на шаховій дошці завдали б Веллінґтону значно менше клопоту, якби їх було повторено біля Ватерлоо... Ленін був великим любителем і досить талановитим гравцем, коли концентрувався на грі, замість того, щоб відволікатися на розмови про політику. Фідель Кастро теж був фанатом гри (хоча за талантом його затьмарював Че Ґевара – сильний клубний гравець). Газета пише й про інших диктаторів-шахістів, як от Іван Грозний, Сталін, Гітлер, Йосип Броз Тіто й іспанський диктатор Франко. Стаття супроводжується низкою світлин, на яких зображені диктатори-шахісти. На одній з них картина, що, ймовірно, зображує шахову гру 1909 року між Леніним і Гітлером у Відні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG