Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон говорить гостріше про права людини в Росії


Майкл Макфол
Майкл Макфол

Прага – Під час останнього російсько-американського діалогу у Вашингтоні, що проходив на початку місяця, Білий дім гостро поставив питання про дотримання прав людини у Росії. Один з учасників переговорів, керівник відділу зв’язків з Росією та Євразією у президентській Раді національної безпеки Майкл Макфол, який входить до робочої групи з питань громадянського суспільства, погодився пояснити слухачам Радіо Свобода нові деталі у стосунках Вашингтона і Москви.

Двостороння робоча група з питань громадянського суспільства є частиною «перезавантаження» російсько-американських стосунків. Її очолюють з боку США Майкл Макфол і з боку Росії – заступник голови адміністрації президента Дмитра Медведєва, Владислав Сурков. До складу комісії входять представники державних структур та недержавних організацій.

Попередні дискусії, що проходили на нижчому рівні, включали широкий спектр питань: від проблем імміграції до захисту прав дітей. Але на розмові у Вашингтоні, що проходила 6–7 червня, були порушені питання реформи тюрем, окремою темою була розмова про встановлення справедливості у справі російського корпоративного юриста Сергія Магнітського, який помер у попередньому ув’язненні.

Магнітський, який працював від імені свого клієнта, компанії Hermіtage Capіtal Management, розкрив схему привласнення активів компанії та її податків. На думку американської сторони, розкриття справи його загибелі в російській тюрмі є принципово важливою для верховенства права в Росії.

«Ми мали довгу дискусію про справу Магнітського з представниками громадянського суспільства під час зустрічі. Найгостріші запитання адресувалися панові Суркову та іншим представникам російського уряду», – зазначив Майкл Макфол.

За його словами, представники російської влади заявили, що загибель Магнітського була «трагедією» і що нині в Росії набули чинності нові закони, які запобігають повторенню подібної історії. Але, як говорить Макфол, учасників дискусії така відповідь не задовольнила.

«Одна спрва, що є нові закони і таке інше, а інша, що люди, які винні у цій справі, не понесли покарання. На цю тему була здорова дискусія, але ми не могли дійти згоди щодо деяких фактів у цій справі», – сказав співрозмовник Радіо Свобода.

Нині в американському Конгресі готується проект закону, який спрямує санкції проти 60 російських офіційних осіб, яких звинувачують у причетності до цієї справи.

Адміністрація президента США Барака Обами започаткувала покращення стосунків з Москвою. Ця політика, відома як «перезавантаження», на думку представників адміністрації, дає плоди щодо більшої участі Росії у питаннях світової безпеки, співпраці в питанні Лівії, Ірану та Афганістану. Але, крім цього, за словами Макфола, діалог стосуються і гострих питань, таких, як права людини.

Проте опонент нинішнього президента, його колишній конкурент на президентських виборах сенатор-республіканець Джон МакКейн говорить, що політиці Барака Обами щодо Росії «бракує реалізму». На це представник адміністрації Майкл Макфол відповідає, що навіть недосконалий діалог кращий, ніж його відсутність.
XS
SM
MD
LG