Доступність посилання

ТОП новини

На Соборі УПЦ (МП) про автокефалію не йтиметься


Києво-Печерська Лавра
Києво-Печерська Лавра

Київ – Українська православна церква (Московського патріархату) готується до Собору, де розгляне, зокрема, і питання про порозуміння з іншими українськими православними церквами. Про це йшлося у п’ятницю на прес-конференції ієрархів Церкви, що відбулася в Києво-Печерській лаврі. Також владики спростували інформацію про те, ніби на Соборі порушуватимуть питання про запровадження посади місцеблюстителя митрополичого престолу, що розглядалося критиками, як крок до автокефалії Церкви від Московського патріархату.

На Соборі Української православної церкви (МП), який має відбутися у Києво-Печерській лаврі 8 липня, заслухають доповідь митрополита Київського і всієї України Володимира а також підіб’ють підсумки діяльності Церкви за останні 19 років, що минули від собору 1992 року.

Керуючий справами УПЦ (МП) архієпископ Митрофан зазначив, що після того, як заслухають та обговорять доповідь предстоятеля Церкви, на Соборі планують ухвалити декілька документів. За його словами, «важливим діянням буде документ про внесення змін і доповнень до статуту про правління УПЦ».

УПЦ (МП) готова до діалогу з «розкольниками»

Архієпископ Митрофан також зазначив, що на Соборі говоритимуть і про відносини з іншими українськими православними церквами.

«В заключному документі буде звернення до тих братів і сестер, які знаходяться в розколі. Попередньо буде дискусія на цю тему. Також буде звернення до всієї повноти Української православної церкви», – заявив владика, зазначивши, що коло документів ухвалених на Соборі не буде великим.

Відповідаючи на запитання, архієпископ Митрофан заявив, що на Соборі може обговорюватися і питання про відносини з Українською греко-католицькою церквою.

«Із греко-католиками є про що говорити, і це питання проблематичні, які сьогодні створюють певні проблеми у наших взаємовідносинах», – зауважив архієпископ.

Речник УПЦ (МП) протоієрей Георгій Коваленко наголосив, що Собор проводиться тоді, коли є згода з певного кола питань, «а для обговорення проблем у Церкви є інші механізми».

По «самостійниках» завдали превентивного удару

Напередодні в газеті «Сєгодня» з посиланням на анонімні джерела з’явилася публікація про те, що на Соборі можуть запровадити посаду місцеблюстителя митрополичого престолу, яку може обійняти керівник відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) 34-річний архієпископ Олександр Драбинко. Подібний розвиток подій джерела газети розцінили як підготовку до автокефалії Української православної церкви від Московського патріархату.

Натомість сам архієпископ Олександр спростував інформацію про те, що на Соборі розглядатимуть подібну ініціативу про запровадження посади місцеблюстителя митрополичого престолу.

«У цього пегаса Бог крила вищипає», – пожартував архієпископ Олександр щодо змісту публікації і запевнив, що «Драбинко місцеблюстителем не буде».

На думку релігієзнавця Андрія Юраша, інформаційну кампанію щодо собору штучно організували ті, хто намагається в корені підрубати будь-які прояви унезалежнення в УПЦ (МП).

«Зараз ситуація в УПЦ (МП) складається досить неоднозначно. Є різні ідеології та можливі траєкторії розвиту цієї Церкви. Але в будь-якому випадку, якщо там і присутнє незалежницьке лобі, противаги є набагато потужніші», – зазначив експерт.

Як наголосили на прес-конференції, Собор Української православної церкви (Московського патріархату) має назву ювілейного, бо минулого року церква відзначила 20-річчя незалежності і самостійності в управлінні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG