Доступність посилання

ТОП новини

Президент України наголошує на поліконфесійності


Зустріч Президента України Віктора Януковича з керівниками українських церков та релігійних організацій, Київ, 21 квітня 2011 року
Зустріч Президента України Віктора Януковича з керівниками українських церков та релігійних організацій, Київ, 21 квітня 2011 року

Київ – Президент України Віктор Янукович зустрівся з главами українських церков та релігійних організацій. Це перша така зустріч Президента за час його перебування на посаді. Янукович, який усупереч традиції, відвідує на свята лише одну церкву – УПЦ Московського патріархату, – на офіційній зустрічі з главами інших конфесій наголосив, що Україна є багатоконфесійною країною.

Перед початком зустрічі радник Президента Ганна Герман заявила, що це була власна ініціатива голови держави. Однак чому така зустріч відбулася більш як через рік після інавгурації Януковича, Герман не уточнила.

Перелік нагальних питань державно-конфесійних відносин запрошені склали напередодні на засіданні Всеукраїнської ради церков. «Вони стосуються, по-перше, рівного ставлення до всіх християнських конфесій, освіти і просвітництва дітей та молоді. Головне, на що ми звертаємо увагу, – це суспільна мораль. Ми хочемо, щоб держава сприяла тому, щоб церква впливала на суспільну мораль», – розповів перед зустріччю предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Запрошені глави церков прийшли до Президента і зі спільним переліком питань, і з проблемами, актуальними для окремих конфесій. Зокрема, головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх перед початком зустрічі зазначив, що єврейську спільноту непокоїть, наприклад, питання старих кладовищ.

«У нас є проблема, наприклад, спільна для всіх церков, – це реституція нашого майна. Дуже велика проблема – це старі єврейські кладовища. Також питання з паломництвом в Умань: це може бути дуже гарний піар для України, там щороку до 100 тисяч паломників. Проте дуже прикро через усе те, що там відбувається зараз», – додав рабин.

Віктор Янукович під час свого виступу наголосив, що Україна є багатоконфесійною, а політика держави спрямована на забезпечення рівних прав та можливостей усіх віруючих.

Зупинився Президент і на майнових питаннях. «Переконаний, що розв’язання цих проблем сприятиме відновленню історичної справедливості щодо віруючих. Повернення церковної власності має бути справою державної уваги і контролю. За моїм дорученням має бути відновлена робота комісії з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів», – сказав Віктор Янукович.

Зустріч була формальною – релігієзнавець

Релігієзнавець Андрій Юраш у коментарі для Радіо Свобода припускає, що глави українських церков навряд чи очікували особливих результатів від зустрічі з Президентом. Проте, зазначає експерт, там пролунала ключова заява, що Україна багатоконфесійна. Цієї заяви, за словами релігієзнавця, в українських церквах чекали давно.

Водночас, вважає Андрій Юраш, формальність цієї зустрічі підтвердила новина про те, що у Великодню ніч Президент традиційно молитиметься у Києво-Печерській лаврі. «Ми знову бачимо паралельне існування двох ліній поведінки. З одного боку, його персональні і дуже близькі стосунки з УПЦ (МП), і з іншого боку – цей формальний рівень нейтралітету, який нині був задекларований», – каже він.

Всеукраїнська рада церков протягом 2010 року кілька разів зверталася до Президента з проханням про діалог. Перша зустріч попереднього голови української держави Віктора Ющенка з главами українських церков відбулася через півроку після його інавгурації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG