Доступність посилання

ТОП новини

Про національний культурний продукт і хабарі чиновникам


Львів – Львівські книговидавці та громадська організація «Форум видавців» називають згубним для української книжки законопроект «Про національний культурний продукт», який депутати ухвалили у червні у першому читанні. Народних обранців запрошують до Львова у вересні на Форум видавців на дискусію, щоб переконати скасувати цей документ.

Для письменниці та видавця дитячої книжки Мар’яни Савки ухвалення законопроекту «Про національний культурний продукт» було цілковитою несподіванкою. Адже документ не обговорювали в колі людей, які творять українську книжку. За словами видавця, цей законопроект спричинить подорожчання української книжки. Бо мова йде про три рівні сертифікації книжки – базову, податок з якої становитиме 30%; середню,а це 50% податку і неоподатковану вищу. І саме від чиновника залежатиме визначення рівня, і відповідно, він буде у ролі цензора. А це шлях до хабарництва, каже Мар’яна Савка.

«До того ж, створюється повний хаос у бухгалтерії. Як працюватимуть книгарні? Бо кожна категорія книжки оцінюватиметься по-різному», –зауважила Мар’яна Савка.

З письменницею погоджується видавець Василь Гутковський, який вважає, що тепер влада зможе поставити видавців на коліна. «Наприклад, якщо я видав нові книжки, то я мушу їх занести до чиновника і він скаже мені, що все чудово і ці книжки покладе у шухляду. Скільки вони там у нього пролежать? Поки я не підійду до нього з маленьким « чемоданчиком» , книга не матиме сертифікації», – наголосив Василь Гутковський.

Законопроект «Про національний культурний продукт» зареєстрував народний депутат з фракції НУНС, колишній віце-прем’єр з гуманітарної політики В’ячеслав Кириленко у 2009 році. Документ має врегулювати розповсюдження та вживання національного культурного продукту, надати державну підтримку національно-культурним проектам, сприяти популяризації книг.

Парламентарі порахували «надприбутки» видавців

Документ виник тому, що до 2015 року видавці звільнені від сплати податку на додану вартість і з доходів. Відтак депутати підрахували, що держава вже зазнала збитків на 200 мільйонів гривень. Так вважає президент громадської організації «Форум видавців» Олександра Коваль. Вона зауважує, що видавці відмовилися б від усіх пільг, якби ці гроші скеровувались на закупівлю книг для бібліотек і шкіл.

«Цей законопроект дає можливість тримати видавця на гачку і знову створити ситуація повної залежності від чиновника, який робитиме те, що йому заманеться. Нині українське книговидання переживає кризу і депресію», – каже експерт.

Проти ухвалення проекту закону про національний культурний продукт виступило науково-експертне управління Верховної Ради. Мовляв, його норми порушують права національних та мовних меншин. Партія регіонів одразу зреагувала на зауваження і запропонувала 40 своїх поправок до документа. Передусім регіонали пропонують замінити термін національний культурний продукт на вітчизняний, а до мов, які варто популяризувати, крім української зарахувати ще російську та інші мови національних меншин.

Круглий стіл, присвячений майбутньому цього законопроекту, має відбутися у Львові в рамках форму видавців у вересні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG