Доступність посилання

ТОП новини

Суд висунув проти Бандери і Шухевича «громадянський аргумент»


Пікет біля Вищого адміністративного суду України, 2 серпня 2011 року
Пікет біля Вищого адміністративного суду України, 2 серпня 2011 року

Київ – Степан Бандера і Роман Шухевич отримали звання героїв України незаконно. Так вирішив у вівторок Вищий адміністративний суд України, який залишив в силі рішення донецьких судів нижчої інстанції про скасування указів колишнього Президента Віктора Ющенка. Таке ставлення до лідера ОУН і головнокомандувача УПА обурило представників національно-патріотичних сил. Вони мають намір звертатися до Верховного Суду України, а втім відзначають, що українські герої навіть попри політично-юридичні рішення залишаються героями.

Праві пікетують Вищий адміністративний суд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Рішення суду про позбавлення звання Героїв України Степана Бандери та Романа Шухевича базується насамперед на тому аргументі, що ані лідер ОУН, ані головнокомандувач УПА не були громадянами України. Опоненти вважають таку аргументацію хибною і політичною, наголошуючи, зокрема, що звання Героя України не позбавляють на цій підставі учасника штурму рейхстагу Олексія Береста.

Біля будівлі Вищого адмінсуду представники націоналістичних партій та організацій влаштували у вівторок пікет з вимогою визнати Бандеру і Шухевича героями. Один із учасників акції, активіст партії «Свобода» Ярослав зазначив, що таке рішення мало б стати свідченням справжньої незалежності України. «Нам накидають сьогодні совково-малоросійську державу, і, бачте, ідуть суди проти наших героїв», – каже він.

Влада дегероїзувала героїв через суд


Утім, пікет був нечисленним – менше ста осіб. Політолог Володимир Фесенко зазначає, що націоналісти не стали навіть мобілізовувати своїх прихильників.

«Моє пояснення дуже просте, – каже політолог, – зараз літо, а влітку завжди важче організовувати і проводити масові протестні акції».

Проте, як розповів Радіо Свобода присутній на процесі депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій, позивачі, які вимагали підтвердити присвоєння звання героїв України Бандері та Шухевичу, мали підстави сподіватися, що рішення суду буде правовим, а не політичним.

«Кілька тижнів тому було дуже подібне рішення за позовом (голови ПСПУ) Наталії Вітренко, – каже народний обранець. – Тоді тим самим Вищим адміністративним судом було визнано указ Президента про визнання вояків УПА борцями за незалежність України залишити в силі. Це давало певний оптимізм. На жаль, сьогодні ми були розчаровані».

Натомість тепер Андрій Парубій висловив переконання, що рішення суду було політичним. Він зауважив, що «для них єдиним вагомим аргументом був дзвінок з Банкової».

Історично-юридична політика

Політолог Володимир Фесенко також вважає, що рішення суду було насамперед політичним, бо чинна влада не хоче ухвалювати подібні рішення зі власної ініціативи – рішенням Президента Януковича.

«Історія з червоним прапором і даний випадок свідчать про те, що Президент і його адміністрація не хочуть зайвий раз дратувати Західну Україну. Якщо будуть якісь протести, вони скажуть, це не ми, а рішення суду, яке треба поважати», – зазначає експерт.

Тепер представники національно-патріотичних сил мають намір оскаржувати ухвалене рішення у Верховному Суді України. А також наголошують, що Степан Бандера та Роман Шухевич є українськими героями попри політично-юридичну кон’юнктуру.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG