Доступність посилання

ТОП новини

Світові ринки нервують через зниження американського рейтингу


Прага – Світові ринки знервовані непевною фінансовою ситуацією Сполучених Штатів та Європи після того, як одне з рейтингових агентств знизило кредитний рейтинг США, а європейська боргова криза погрожує перерости у політичну.

Надзвичайні наради світових лідерів, скликані протягом вихідних, не зуміли заспокоїти ринки. П’ятничне повідомлення про те, що рейтингове агентство Standard & Poor's вже не вважає американські цінні папери найнадійнішими у світі, а також підозри про більші труднощі попереду в єврозоні, означали, що ринки у понеділок знову почали знижуватися.

Голова фінансового відомства США Тімоті Ґайтнер висловив гостру критику на адресу рейтингового агентства, заявивши, що воно допустилося «грубої помилки», вперше в історії знизивши кредитний рейтинг Сполучених Штатів.

«Standard & Poor's допустилися грубої помилки в оцінках і виставили себе у поганому світлі. Вони продемонстрували кричущу відсутність знання про ази американської фіскальної математики і дійшли хибного висновку», – зазначив Ґайтнер.

Критики у Вашингтоні закликала самого Тімоті Ґайтнера піти у відставку через рішення рейтингового агентства, яке може зробити запозичення дорожчими для американського уряду.

«Група семи» і «Група двадцяти» обіцяють діяти

Ситуація була настільки гострою, що під час зустрічі «Групи семи індустріалізованих країн», її представники заявили, що «діятимуть спільно» для того, щоб стабілізувати глобальні ринки.

У понеділок до найсильніших долучилися й інші країни з числа новопосталих ринків. «Група двадцяти» заявила, що також готова докласти зусиль до стабілізації світових ринків заради продовження зростання світової економіки.

Разом з цим, у деяких потужних країнах, що розвиваються, лунає і гостра критика на адресу США та Європи. Ґлайзі Гоффманн, голова адміністрації бразильського президента, заявив, що лідери Америки і Європи «не можуть впоратися» з борговою кризою. Гоффманн зазначив, що Бразилія має «захистити» себе від наслідків цієї подвійної кризи. У своєму публічному виступі, глава президентської адміністрації Бразилії сказав, що проблеми в тому, щоб повернути до сталого зростання американську та європейську економіки, будуть «величезними». А головне, за його словами, ані там, ані там немає політичних лідерів, які б могли впоратися з таким завданням.

Гасити «фінансову пожежу» взявся Європейський центральний банк

Тим часом Європейський центральний банк взявся гасити нову «фінансову пожежу» вливанням в іспанську та італійську економіки. Фінансова система обох країн почала викликати занепокоєння інвесторів, які побоюються, що криза в одній чи відразу в обох великих країнах ЄС може стати руйнівною для всієї єврозони.

У неділю, Європейський центральний банк оголосив, що він купуватиме державні облігації Іспанії та Італії, щоб не допустити падіння цін на них. Вже в понеділок ця новина дещо підтримала європейські ринки, але не на довго. У другій половині дня ціни на європейські цінні папери знову поповзли вниз.

Азійські ринки втратили у понеділкових торгах від двох до чотирьох процентів.

Речник Білого Дому заявив, що президент Барак Обама попросив міністра фінансів Ґайтнера не покидати свій пост і привітав його рішення продовжувати роботу на цій посаді.

Над матеріалом працювали: Марія Щур і Ron Synovitz
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG