Доступність посилання

ТОП новини

У Криму за антисемітизм переслідують проросійського радикала


Сімферополь – У Криму місцева прокуратура за розпалювання міжетнічної і міжрелігійної ворожнечі порушила кримінальну справу проти лідера «козачої общини» «Соболь» Віталія Храмова. Це вже третє кримінальне розслідування за цією карною статтею, що проводиться стосовно цього проросійського радикала. Після кримськотатарських організацій півострова з вимогою притягнути його до відповідальності цього разу виступила Асоціація єврейських організацій і громад Криму.

У лютому нинішнього року в інтерв’ю російській інформаційній агенції «Новий Регіон» Віталій Храмов заявив, що вбивство двох дівчаток, яке сталося у Севастополі на початку року, мало «ритуальний характер».

Він стверджував, що одну з них убили «за талмудистським обрядом», випустивши їй кров. «За талмудистським каноном саме кров християнських дітей і християнських незайманих дівчат особливо цінна», – зазначив Віталій Храмов.

Такі публічні заяви лідера «козачої общини «Соболь» викликали протести єврейських та іудейських організацій півострова.

Голова Асоціації єврейських організацій і громад Криму Анатолій Гендін каже, що це завдало «непоправну моральну шкоду всім євреям Криму». Називаючи такі заяви розпалюванням міжетнічної і міжрелігійної ворожнечі, Анатолій Гендін наголосив, що вони провокують «ненависть до євреїв і є відвертим наклепом на одну з визнаних світових релігій».

За зверненням Анатолія Гендіна прокуратура провела перевірку, яка підтвердила, що Віталій Храмов справді «вчинив навмисні дії, спрямовані на розпалювання національної, релігійної ворожнечі й ненависті». На підставі цього, а також зважаючи на висновки експертного дослідження Донецького НДІ судових експертиз прокуратура Київського району Сімферополя порушила карну справу за статтею 161 Кримінального кодексу України.

Сам Віталій Храмов заявляє, що його переслідують як «православного росіянина» – за його етнічну і релігійну належність.

Посадять чи депортують?

Це вже третя подібна справа проти Віталія Храмова. Раніше СБУ і прокуратура порушили й розслідували дві справи за фактами розпалювання ворожнечі проти кримських татар і мусульман. У липні рішенням місцевого суду Віталія Храмова за це оштрафували на вісім з половиною тисяч гривень. Однак кримська прокуратура не погодилася з таким м’яким вироком і оскаржила його в Апеляційному суді, який 9 серпня його скасував і направив на нове судове розслідування.

За інформацією з правоохоронних джерел, нову справу за антисемітизм після завершення слідства теж долучать до цього судового процесу. Правда, тут виникає правова колізія, бо 11 липня інспектори міграційного контролю кримської міліції ухвалили рішення про видворення Віталія Храмова, який, як виявилося, є громадянином Росії і незаконно отримав українське громадянство, за межі України. Той оскаржив це рішення у суді, а потім подав апеляцію, яка й досі розглядається.

Експерти припускають, що правоохоронці зупинять процедуру депортації і Віталію Храмову доведеться таки відповідати за кримінальною статтею, що в умовах кримської практики порушується досить рідко. Уникнути ж депортації він зможе, лише утікши до Росії, яка, як відомо, своїх громадян не видає.

Попри значний громадський резонанс «справ Храмова», жоден із кримських високопосадовців досі публічно не засудив ксенофобські заяви «старійшини козачої общини».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG