Доступність посилання

ТОП новини

Британці не можуть отямитися від погромів


Прага – Погроми, що відбувалися протягом чотирьох днів, чи здебільшого ночей, по всій Британії, змусили багатьох замислитися над тим, що відбувається в країні. Британський прем’єр Дейвід Камерон називає спалах насильства звичайним хуліганством, але інші вважають, що йдеться про серйозніші соціальні та расові проблеми в суспільстві, які могли до цього призвести.

Спалені автомобілі, знищені вогнем будівлі крамниць, розбиті шибки – такий результат чотирьох ночей погромів, що прокотилися кількома великими містами Британії.

Розбите скло можна буде підмести, але як зібрати докупи «розбиту Британію», замислюється не лише автор цього вислову, прем’єр-міністр Дейвід Камерон, але й решта суспільства. Британці не можуть зрозуміти, чому підлітки різного соціального походження, кольору шкіри і релігії, вийшли на вулиці, щоб розгромити крамниці своїх сусідів у Лондоні, Манчестері, Бірмінґемі та інших великих містах країни.

За даними поліції, під час погромів загинуло четверо осіб, близько 900 були заарештовані. Матеріальні шкоди сягають десятків мільйонів фунтів.

Голова уряду Дейвід Камерон, виступаючи в парламенті, який скликали, перериваючи літні відпустки, назвав те, що відбувається, не політикою, а звичайною «злочинністю».

«Ціла країна була шокована, коли бачила огидні сцени людей, що грабують, нищать, громлять і крадуть. Це злочинність, проста і звичайна. І їй немає прощення. Молоді люди, які викрадають із крамниць телевізори з плоским екраном, чи підпалюють магазини, в такий спосіб не роблять політичних заяв і не протестують. Вони крадуть», – зазначив Камерон.

Політичні уроки з погромів можна було б винести – оглядачі

Коментатори вважають, що все ж таки певні політичні уроки з погромів можна було б винести. Вони звертають увагу на те, що в суспільстві занепали соціальні й моральні цінності, а натомість укорінилася культура, яку можна назвати «споживацькою», коли очікується, що люди мають отримувати від суспільства, незалежно, чи вони вносять і свій внесок у його розвиток.

Аналітики звертають увагу на високе безробіття серед молоді, що сягає 20 відсотків. Нині ж, коли уряд скорочує видатки бюджету, то відповідно зменшуються й соціальні виплати.

Розшарування суспільства, яке поглибилося останнім часом, також грає роль, зауважила одна молода погромниця в інтерв’ю ВВС. «Це все через багатіїв, людей, які мають бізнес. Це через них усе сталося. Ми їм показали, що ми можемо зробити все, що хочемо», – сказала вона.

А на те, що проблема набагато глибша, ніж вважалося раніше, вказує і той факт, що коли погроми розпочалися з так званих «чорних районів», де живуть переважно вихідці з Африки, то потім до них долучилися й білі.

Матеріла підготували: Марія Щур і Richard Solash
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG