Доступність посилання

ТОП новини

Ющенка приведуть до Печерського суду силоміць?


Юлія Тимошенко в залі суду, Київ, 15 серпня 2011 року
Юлія Тимошенко в залі суду, Київ, 15 серпня 2011 року

Київ – Газові директиви Юлії Тимошенко були способом реалізації її повноважень, вважають в інституті Держави і права імені Корецького. Про це заявив заступник голови інституту Володимир Нагребельний під час допиту в Печерському районному суді Києва. За його словами, в українському законодавстві чітко не визначено поняття директив, а «цей термін в енциклопедії має близько 10 синонімів». При цьому Нагребельний заявив, що не вважає надання таких вказівок від голови уряду втручанням у діяльність «Нафтогазу».

Представники держобвинувачення у справі Юлії Тимошенко заявляють, що колишній Президент Віктор Ющенко має бути допитаний у суді. Прокурор Лілія Фролова повідомила, що в разі невмотивованої відмови від свідчень, до нього, за рішенням суду, може бути застосований примусовий привід.

«Свідок Ющенко має бути викликаний до суду. Він є свідком, який має доповнити і довести до суду певні обставини, що склалися саме у 2009 році при підписання газових угод. У разі, якщо свідок без поважних причин буде відмовлятися з’являтися до суду, то суд має право застосувати привід», – наголосила Фролова.

Тимошенко демонструє оптимізм
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00


Кірєєв вирішив застосувати примусовий привід до Соколовського

Тим часом, суддя Родіон Кірєєв ухвалив рішення застосувати примусовий привід до свідка Богдана Соколовського, колишнього заступника голови Секретаріату Президента Віктора Ющенка. Він пояснив, що Соколовський неодноразово запрошувався судом як свідок, однак той «наводить суперечливі доводи» щодо неможливості прибути до зали. Сторона обвинувачення не заперечила проти примусового приводу Соколовського, проте своє заперечення висловила Юлія Тимошенко.

«Кримінальної справи як такої немає – вона сфальшована. Достатньо того, що наді мною чиниться насильство, причому крайньої межі. Тому я категорично заперечую проти того, щоб ще хоч над однією людиною у цій сфальшованій кримінальній справі чинилося хоч будь-яке мінімальне насильство. Тому я категорично заперечую проти будь-яких приводів людей», – заявила Тимошенко.

Ющенко отримував копії газових контрактів через розвідку – Шлапак

Суд також викликав свідком міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Сторона захисту не заперечувала проти виклику Бойка, однак «для дотримання принципу змагальності» ще раз просила викликати низку свідків. Юлія Тимошенко нагадала, що від обвинувачення заявлено 35 свідків, у той час як від захисту лише двоє.

Тим часом колишній заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак, який у понеділок як свідок прийшов до суду, повідомив, що Віктор Ющенко отримував копії газових контрактів через службу зовнішньої розвідки. За словами колишнього чиновника, Тимошенко не надавала Президенту контракти для ознайомлення, тому він був змушений звернутися до служби розвідки. Крім того, Шлапак свідчив про невигідність газових контрактів, підписаних у 2009 році.

«Я висловив свою точку зору, яку висловлював неодноразово, працюючи у Секретаріаті. Я ще раз наголосив на тому, що були підписані контракти які є надзвичайно невигідними для України. Ще раз підкреслюю свою позицію: контракти, що були ініційовані Прем’єр-міністром і були підписані на 10 років, є надзвичайно кабальними для України, є надзвичайно неприємними, і Україна ще не один рік, на превеликий жаль, буде пожинати плоди цих контрактів», ­– сказав Шлапак.

Шлапака облили водою та зірвали з нього окуляри

Після оголошення перерви Олександр Шлапак залишив будівлю Печерського райсуду. Після його виходу на Хрещатик прихильники Юлії Тимошенко з наметового містечка з криками «Ганьба» та зі звинуваченнями накинулися на нього. В результаті інциденту Шлапака облили водою й зірвали з нього окуляри. Після цього колишній чиновник був змушений повернутися до суду і залишити його через інший вихід. А адвокат Юлії Тимошенко Юрій Сухов запевнив, що свідчення Олександра Шлапака можуть тлумачитися на користь підсудної.

«Багато було філософії, багато було припущень у свідченнях Шлапака. Єдине і головне: у контексті обвинувачення, що розглядається, Шлапака можна вважати свідком захисту, оскільки він чітко зазначив, що ціна 232 (долари) за 1 тисячу кубічних метрів газу є доброю для 2009 року. А його аналіз подальшого розвитку подій жодним чином не стосується обвинувального висновку», – наголосив Сухов.

У понеділок судове засідання завершилося тим, що суддя Родіон Кірєєв ушосте відхилив клопотання про зміну запобіжного заходу Юлії Тимошенко. У рішенні він вказав, що, незважаючи на постійні клопотання захисту про звільнення, обвинувачення заперечувало проти них, оскільки не вбачало в цьому підстав. Також, за словами судді, у заявленому клопотанні не міститься додаткових підстав для звільнення Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG