Доступність посилання

ТОП новини

Українці прагнуть соціальних гарантій і не довіряють політикам – опитування


Київ – Понад 70 відсотків українців пишаються тим, що вони є громадянами незалежної України. Водночас більшість українців вважає, що за 20 років від часу проголошення незалежності вони більше втратили, ніж отримали. Такі результати всеукраїнського опитування Research & Branding Group, яке компанія провела у липні, а представила 16 серпня.

За даними опитування, українці найбільше незадоволені економічними аспектами свого життя, а також рівнем дотримання суспільних гарантій, а політика їх цікавить значно менше, аніж 5 чи 20 років тому. Тож, за словами експертів, якщо й існує небезпека суспільних заворушень, то, швидше, через порожнечу в гаманцях, ніж через політичні гасла.

Причина цього в тому, що для більшості українців успіх держави – це їхній власний успіх: якщо їм живеться добре, то й держава успішна, вважає політолог Володимир Фесенко.

«Фактично ці 20 років довели, що ми – «середнячок», – зазначає він. – Ми не пасемо задніх, ми могли б втратити набагато більше, ніж втратили, і були б, можливо, більш серйозні проблеми. Але дійсно ми багато чого не досягли з того, що могли б зробити».

Покращення ситуації опитані українці відзначили у виборі місця проживання, однак ця тенденція має також і негативні наслідки, зауважує соціолог Євгеній Копатько.

«У нас колосальна депопуляція населення. Ми втратили за роки незалежності шість мільйонів осіб. Це дуже серйозний показник. Мовиться, зокрема, про людей працездатних. Значна частина їх виїжджає за кордон», – зазначає соціолог.

Українці не сформували образу лідера – політтехнолог

За 20 років незалежності Україна зуміла зберегти суверенітет, уникнувши кривавих внутрішніх та зовнішніх конфліктів, а також забезпечити більше дотримання прав і свобод, аніж низка пострадянських держав, однак вона не породила у свідомості громадян ні образу лідера нації, ані хоча б загальнонаціонального напрямку розвитку держави, вважає політтехнолог Тарас Березовець.

«Українські громадяни важко поки що розуміють, де лежить «земля обітована», де знаходяться, врешті-решт, українські пріоритети. Проблема ця має глибоке коріння і у свідомості громадян. Але найбільше, я думаю, українців не влаштовує неефективність та незрілість політичної еліти», – наголошує експерт.

За його словами, це одна з причин політичної апатії. Як свідчать інші опитування згаданої організації, останнім часом рівень довіри до влади упав, але більше довіряти опозиції українці також не стали.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG