Доступність посилання

ТОП новини

«Світ постійно дивиться на Україну» – Валдас Адамкус


Екс-Президент Литви Валдас Адамкус
Екс-Президент Литви Валдас Адамкус

Київ – Внутрішньополітична ситуація в Україні перешкоджає їй відігравати належну роль у політичному житті Європи й світу. Таку думку колишній президент Литви Валдас Адамкус висловив в інтерв’ю Радіо Свобода, присвяченому 20-річчю незалежності України. Литовський політик розповідає, що його особисто дуже засмучують нинішні події в Україні. Також, за словами Адамкуса, головне, чого бракує українській владній верхівці, – єдності, «щонайменше внутрішньопартійної».

– Пане Адамкусе, якби Ви узагальнювали відомі Вам факти про Україну і Ваше осмислення їх, на чому Ви наголосили б?

– Україна, без сумніву, має славетну історію, окрім того, ви дійсно можете пишатися деякими справді видатними лідерами. Ви завжди боретеся за свободу і незалежність. Ви також зробили величезний культурний внесок. Україна нам дуже близька. Я усвідомлюю це, коли, наприклад, згадую Тараса Шевченка. Всі знають, хто це і який внесок він зробив. Але ми особливо пишаємося тим, що він юнаком кілька років прожив у Литві.

– У цілому, на Вашу думку, 20 років для країни – це юний вік?

– Почнімо з того, що 20 років з погляду історії – це ніщо. Водночас за 20 років ви пережили багато політичних змін. Але варто пишатися тим, що молоде покоління дійсно хоче бачити Україну частиною вільного, демократичного світу. Коли я бачу, що відбувається в Україні зараз, мене це дуже засмучує. Однак я сподіваюся, що ви подолаєте це, і врешті матимете міцне, об’єднане демократичне суспільство.

З погляду міжнародної політики, яку роль Україна зараз відіграє у світі?

– На жаль, у вільному світі Україна не відіграє нині особливої ролі. Внутрішня політична боротьба, яка тривала до Помаранчевої революції, тривала під час неї і триває нині, не дає можливості Україні мати той вплив у світі чи в Європі, який вона могла б мати. Але важливо, що багато українців справді хочуть, щоб їхня країна утвердила свою роль на міжнародній арені, щоб вона демонструвала вільне суспільство.

– Якими є нині Ваші прогнози щодо України та побажання їй?

– Та політична боротьба, яка триває зараз в Україні, не дає можливості відігравати належну роль у політиці чи культурній сфері світової спільноти. Україна ніби застрягла у цій політичній боротьбі. Це викликає співчуття. Чим швидше у країні стабілізується ситуація, тим швидше ви зможете належно скористатися своїм потенціалом. Я маю тісні стосунки з українськими політичними лідерами, з деякими представниками уряду, я реально бачу, який потенціал має Україна. Але потрібно знайти спосіб говорити в один голос. Потрібно позбутися непорозумінь, щонайменше внутрішньопартійних. Треба подумати про єдність, яка могла б дійсно стати внеском для всього світу.

Я особисто сподіваюся, що Україна якнайшвидше повернеться до міцності і стане рівним членом світової спільноти. Я не маю ніяких сумнівів, що це станеться одного дня, попри те, що зараз відбувається. Ми спостерігаємо за подіями в Україні з надією, що це матиме результати, сприятливі для українців. Майбутнє має бути дуже ясним – для вас, для нас і для всіх інших. Майбутнє – це сильна Україна, над якою має працювати кожен.

Пам’ятайте, що світ постійно дивиться на Україну, особливо в час відзначення 20-ліття. Наше найбільше побажання вам – об’єднати зусилля, бути сильними і бути серед лідерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG