Доступність посилання

ТОП новини

Королевська: «У переговорах про зону вільної торгівлі потрібні аргументи, а не емоції»


Наталія Королевська
Наталія Королевська

Київ – Щоб отримати економічні переваги від зони вільної торгівлі, українська сторона має керуватись не емоціями, а професійними аргументами – так коментує стан переговорів України та ЄС Наталія Королевська, голова Комітету Верховної Ради з питань промисловості та регуляторної політики і підприємництва. Вона нині перебуває у польському місті Криниця-Здруй на Міжнародному економічному форумі.

Сьогодні Україну тут представлятиме міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. Він візьме участь у Конференції міністрів економіки держав-членів «Східного партнерства», де обговорюватимуть, серед іншого, нову концепцію політики сусідства.

– Пані Королевська, яка нині атмосфера у польському містечку Криниця на форумі?

– Достатньо конструктивна. Більше людей, ніж минулого року. Обговорюється світова економіка, ймовірність наступної хвилі кризи. Підготували панель до 20-річчя незалежності України, де був присутній Віктор Ющенко, де його досить жорстко розкритикували представники Європейського парламенту за нереалізовані можливості в Україні.

– Із Євросоюзу нині лунають різні думки щодо українських перспектив. Чи торкались під час дискусій у Криниці тем згортання демократії в Україні?

– Так, безумовно. Я брала участь у панелі «Жіноча енергія у політиці, бізнесі та культурі». Ми обговорювали перспективи України. В Україні зараз політична криза, що не вичерпується процесом над Тимошенко. Це стало індикатором. З одного боку, звуження прав громадян, переслідування інакодумців та опозиції, а з другого боку, це жорстка корупція, яка паралізувала всі сфери суспільного життя.

Багато політиків поза межами офіційного спілкування заявляють, що безапеляційний процес, який зараз відбувається у суді над нашим соратником Юлею Тимошенко, не може не вплинути на Україні в цілому.
Тому що Україна зараз перебуває у трьох стадіях кризи. Перша – хвиля світової кризи, яку наш уряд не помічає, і в цьому велика загроза. Друга криза – ріст корупції, тіньової економіки, нерозв’язані за багато років економічні диспропорції, що являє собою реальну загрозу. І третя криза, основна, – це непрофесійна діяльність українського уряду. Тому я звернулась з листом-вимогою до Президента звільнити уряд Азарова, бо якщо самі будемо створювати кризу в країні, то ніхто й ніколи не зможе нам допомогти.

– Чи не відчувається на економічному міжнародному форумі, що газовий конфлікт з Росією впливає на імідж України під час міжнародного форуму?

– Поки не відчувається. Але в особистому спілкуванні чую, що це сміливий крок з боку України. Він паралізує відчуття Європи щодо того, що насправді відбувається, які перспективи, які загрози у майбутньому.

Ми сподіваємось, що конфлікт не нестиме негативних наслідків і Україна розробить свою дорожню карту, бо не можна жити у конфліктах із сусідами і в всередині країни.

Ми чекаємо закінчення наступного раунд переговорів щодо зони вільної торгівлі. Але вже сьогодні розуміємо, що Україна зірвала переговори з Міжнародним валютним фондом, зірвала програму реформ, це не сприяє євроінтеграції.

– Але Прем’єр-міністр Микола Азаров нещодавно заявляв, що до кінця цього року угода про зону вільної торгівлі буде підписана.

–Я завжди запитую, а яка ціна такої угоди? Думаю, не відстоюючи переваг для України від підписання угоди з ЄС, можна було підписати такий документ і в минулому році.

Адже вже півтора останні роки основна дискусія йде про переваги для України. Зона вільної торгівлі – можливість розвитку своїх зовнішніх ринків, конкурентні товари, які могли б бути присутніми сьогодні у Європі.

Проблема переговорів полягає у тому, що в Україні не знають суті домовленостей про зону вільної торгівлі. Я дуже сумніваюсь у такій заяві Азарова.

–Міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв домовляється з європейською стороною про поступки з боку ЄС в угоді про зону вільної торгівлі. На які поступки Європа може погодитись?

– Процес переговорів зараз дуже закритий. Якби пан Клюєв ще й аргументував свої заяви. Наш Комітет неодноразово звертався за інформацією щодо переговорів, я була у Брюсселі, ми обговорювали ці питання.

Є три головні блока питань, навколо яких продовжуються дискусії. Днями відбудеться наступний раунд переговорів, сподіваємось, що Україна не займе слабку сторону і, головне, аргументує свою позицію. У Єврокомісії, коли я зустрічалась з її представниками, була головна проблема в тому, що Україна не могла професійно донести аргументацію тих поступок, про які просить.Все відбувалося більше на емоційному рівні, а не професійному.

Якщо уряд знайде аргументацію своїх пропозицій, то є надія, що процес зрушить з мертвої точки.

– Яка галузь може найбільше постраждати від незручних для України угод?

– Головне – отримати максимум для нашого сільського господарства. Ми вже вступили у СОТ. Автомобілебудування в Україні, легка промисловість – дві галузі, які не витримали умов Світової організації торгової і згорнули свою діяльність. Тому головне – не допустити погіршення умов для нашого сільського господарства, бо це єдина і головна опора для економічного зростання України.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG