Доступність посилання

ТОП новини

Парламент віддає пільги в керування урядові


Київ – Невдовзі розмір і порядок виплати пільг в Україні буде встановлювати не парламент, а Кабінет Міністрів. Відповідний урядовий законопроект Верховна Рада в п’ятницю ухвалила за основу і в цілому. Представники опозиції заявляють, що закон був представлений на розгляд і ухвалений всупереч регламенту, і звинувачують владу в тому, що вона має намір істотно скоротити пільги.

Закон «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» був ухвалений голосами 246 депутатів – представників парламентської більшості, крім комуністів. Закон визначає механізм виконання судових рішень про стягнення коштів із державних органів, підприємств та установ. Але крім того, законопроект передбачає надати Кабміну право самому визначати розмір компенсацій багатьом категоріям пільговиків. Зараз компенсації пільговикам регулюються Верховною Радою.

В інтерв’ю Радіо Свобода депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко зазначив, що урядовий законопроект спікер дав на розгляд лише в один парламентський комітет – з питань правосуддя, який очолює регіонал Сергій Ківалов. Натомість законопроект мали розглянути ще в 14 інших комітетах.

«Ми побачили роботу команди Януковича в режимі гоп-стоп, – каже Анатолій Гриценко. – Сьогодні вранці його розписує Литвин… Сьогодні комітет його ніби розглядає, бо першого заступника голови комітету навіть не запросили на засідання. Сьогодні ж він виноситься на розгляд і сьогодні ж голосується».

Владі радять урізати пільги чесно

За словами Анатолія Гриценка, влада, змінюючи подібним чином засади соціальної політики, фактично намагається приховати свої непопулярні кроки.

«Справді, є проблема з пільгами. Не вистачає ресурсу, щоб фінансувати все. Але якщо Янукович такий сміливий, то нехай законопроект назве: «Про скасування пільг для таких-то категорій населення». Це буде чесно. Натомість він за нормальну назву іншого закону ховає в перехідних положеннях оце злодійкувате діло», – зазначив депутат-нашоукраїнець.

Анатолій Гриценко стверджує, що цей законопроект звужує повноваження парламенту, а тому суперечить Конституції.

«Верховна Рада формує засади зовнішньої і внутрішньої політки, – зауважує він. – Соціальна політика – це важливий напрям, який стосується всіх без винятку громадян».

Регіонали кажуть, що пільговиків забагато

Натомість речник фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що таким чином влада покладе край популізмові. Відтепер фінансування пільг відбуватиметься зі врахуванням ресурсних можливостей бюджету.

Голова парламентського підкомітету з питань соціального захисту та соціальних гарантій, депутат-регіонал Олександр Стоян каже, що передача права нараховувати пільги від парламенту до Кабміну є виправданою.

«У нас десятки, а то й сотні видів пільг, – зазначає він. – Немає системи призначення. Мабуть, настав уже час, що треба людей не через пільги підтримувати, а давати нормальну заробітну плату. Щоб ви знали: у нас понад 13 мільйонів людей мають пільги».

Остаточно ухвалити закон мають на наступному пленарному тижні. А набрати чинності він повинен від 1 січня наступного року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG