Доступність посилання

ТОП новини

Мартенса не пустили до Тимошенко


Президент Європейської народної партії Вілфрід Мартенс
Президент Європейської народної партії Вілфрід Мартенс

Київ – Суддя Печерського суду Родіон Кірєєв відмовив президентові Європейської народної партії (ЄНП) Вілфріду Мартенсу в побаченні з Юлією Тимошенко в СІЗО. Про це «Українській правді» повідомив керівник фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе, на запрошення якого і прибув в Україну президент ЄНП.

«Ми отримали відмову від пана Кірєєва в нашому проханні на побачення з Юлією Тимошенко в СІЗО. У листі Кірєєва сказано, що ми не надали достатні доводи для організації такого побачення», – сказав Ніко Ланґе.

За його словами, у середу Мартенс планує порушити цю тему на зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем. «Пан Мартенс має намір говорити про цю ситуацію і про стан демократії в Україні, а також про те, як це вплине на договір про асоціацію між Україною і Євросоюзом. Адже пан Мартенс очолює найбільшу політичну силу Європарламенту», – додав Ланґе.

Сам Вілфрід Мартенс у своєму твітері написав: «На жаль, мені не дозволили відвідати Тимошенко в Лук’янівському СІЗО».
Президент Європейської народної партії Вілфрід Мартенс на твітері про візит до України, 11 вересня 2011 року


У Києві Мартенс візьме участь у конференції керівників релігійних організацій і конфесій України. Цим заходом Фонд Конрада Аденауера та Європейська народна партія продовжать діалог між українськими церквами та європейськими християнськими демократами, наголошується в повідомленні.

У рамках програми перебування в Україні Вілфрід Мартенс проведе зустрічі з лідерами політичних партій – партнерів ЄНП та іншими представниками опозиції.

У Європарламенті схиляються до відкладення переговорів щодо асоціації ЄС з Україною

Президент Європейської народної партії Вілфрід Мартенс біля слідчого ізолятора, де перебуває Юлія Тимошенко, Київ, 14 вересня 2011 року
Комітет із міжнародних справ Європарламенту переніс розгляд резолюції щодо переговорів між Україною та Європейським Союзом з приводу угоди про асоціацію на 16 листопада.

Як пише газета «Комерсант-Украина», у понеділок пізно ввечері в Страсбурзі відбулося засідання комітету з міжнародних справ Європейського парламенту (ЄП), який обговорив перспективи завершення переговорів із Україною щодо угоди про асоціацію. Формально комітет не ухвалював ніякого рішення – відбулися вільні дебати. Дискусія підтвердила, що в ЄП немає єдиної думки про те, як повинен діяти Брюссель.

Ряд депутатів, які представляють групу Європейської народної партії, заявили про неприпустимість підписання угоди з Києвом в умовах, коли в Україні фіксуються грубі порушення демократичних принципів, тоді як їхні колеги з інших фракцій наполягали на швидкому підписанні договору.

Чалий: велика помилка відмовити Мартенсу в зустрічі з Тимошенко

Відмова президентові Європейської народної партії Вілфріду Мартенсу в побаченні з Юлією Тимошенко в СІЗО є «великою помилкою». Про це в ефірі Радіо Свобода заявив надзвичайний і повноважний посол, колишній перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

За словами дипломата, «сьогодні ключова проблема наших відносин з Європарламентом і Парламентською асамблеєю Ради Європи – відсутність довіри».

Олександр Чалий
«Мартенс – це ключова фігура, яка впливатиме на те, зможемо ми відбудувати довіру з європейською політичною спільнотою чи ні. Без цього ми не зможемо успішно завершити переговори про угоду про асоціацію», – сказав в ефірі Радіо Свобода Олександр Чалий.

«Ця партія має більшість у Європарламенті. Якщо позицією цієї партії буде блокування підписання цієї угоди, – а до складу цієї партії входять і Меркель, і Саркозі, – то будь-які іншу політичні сили в Європарламенті не зможуть захистити іншу позицію», – наголосив Чалий.

Рішення судді Родіона Кірєєва повністю відповідає чинному Кримінально-процесуальному кодексові, наголосив Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. За чинним КПК, нагадав Олійник, «посли іноземних держав та представники інших міжнародних організацій не входять у перелік осіб, яким дозволено відвідувати підсудних». Депутат Олійник вкотре звинуватив опозицію у тому, що вона не доклала зусиль, перебуваючи у владі, до зміни «репресивного КПК, який діє в Україні ще від 1961 року».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG