Доступність посилання

ТОП новини

Кому потрібен музей Щербицького на Придніпров’ї?


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині, у Верхньодніпровську, місцева влада формує музей, присвячений життю і діяльності Володимира Щербицького, котрий із 1972 по 1989 роки був першим секретарем ЦК КПУ. Він народився і починав кар’єру у Дніпропетровській області. На батьківщині компартійного діяча неоднозначне ставлення і до музею, і до самої постаті Щербицького.

Зала, присвячена Володимирові Щербицькому, у Верхньодніпровському районному історико-краєзнавчому музеї з’явилась ще 2003 року. Там представлені цінні речі його родини, фотографії, документи, портрет Тараса Шевченка пензля невідомого художника, який був сімейною реліквією батьків Щербицького. Тепер, кажуть музейники, експозицію мають розширити та доповнити.

У приміщенні вже роблять ремонт. Його фінансує один із народних депутатів-«регіоналів». Ідею підтримує і місцева влада. Постать Щербицького, зазначає керівник районного музею Наталія Коновал, цікавить передусім як постать земляка.

«Ми відновили куточок хати Тетяни Іванівни, матері Щербицького, тут у Верхньодніпровську. Дружина Щербицького, яка мешкає у Києві, передала нам декілька цікавих експонатів, речі, якими він користувався. У нас така мета є і залишається: ми повинні показувати Володимира Васильовича як нашого земляка. Хай будуть і критичні зауваження, але я завжди повторюю, що Володимир Васильович – це людина свої епохи. Ми повинні про нього пам’ятати. Місцеве керівництво дуже підтримує нас», – сказала Наталія Коновал.

Допомагати організаційно зі створенням музею Щербицького буде Дніпропетровський національний історичний музей. Про те, скільки грошей витратять на оновлення і розширення експозиції, музейники поки не говорять. Планується, що це будуть і спонсорські, і бюджетні кошти.

Відродження ідолів радянської доби

А втім, сама ідея створення музею Щербицького на Дніпропетровщині сприймається неоднозначно, адже з ім'ям Щербицького пов'язане посилення русифікації України і суворе переслідування діячів українського дисидентства. Історики кажуть: він повністю підтримував політичний курс генсека Леоніда Брежнєва, не чинив опору обмеженню прав УРСР. Крім того, на Щербицького покладають відповідальність за будівництво Чорнобильської АЕС і спробу приховати інформацію про аварію на станції у перші дні.

Усе це, каже голова Дніпропетровської обласної організації Української Народної партії Анатолій Сокоринський, дає підстави вважати Щербицького «людиною із яскраво вираженими антиукраїнськими поглядами». У створенні музею він вбачає намагання влади продемонструвати свій зв’язок з часами СРСР.

«Влада, яка прийшла керувати, – це ретрогради, вони проти всього українського. Вони відроджують отих ідолів, які були колись. Вони все до цього притягують – повернути вчорашній день совєцької доби. А що зробив Щербицький для України чи для Дніпропетровської області, вони й самі не назвуть… Яке щастя, що Берія не працював у нашому регіоні!», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Анатолій Сокоринський.

85 річчя Щербицького 2003 року на Дніпропетровщині влада відзначала урочисто. Тоді ім’ям Щербицького назвали вулицю Дніпропетровська, йому також відкрили меморіальну дошку.

Нинішнього року на Дніпропетровщині теж вшановували земляків-діячів компартійної системи. Зокрема, встановили стелу одіозному міністрові внутрішніх справ СРСР Миколі Щолокову.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG