Доступність посилання

ТОП новини

«Паспортний режим» для обміну валют від НБУ


Київ – Обміняти валюту в Україні можна буде, лише пред’явивши документ, що засвідчує особу. Свої офіційні роз’яснення Національний банк обіцяв надати сьогодні. Втім, наразі там утримуються від коментарів, тоді як постанова починає діяти вже з 23 вересня.

Паспортний контроль при обміні валют спрямований на боротьбу з відмиванням грошей, пояснили минулого тижня в головному банку України. Вже сьогодні Національний банк обіцяв розтлумачити нову постанову. А поки цього не, сталося фінансові експерти по-різному тлумачать новину.

Такі дії Нацбанку, можливо, є спробою вести облік осіб, що купують валюту, каже Радіо Свобода банкір Данило Новореський. Але причин турбуватися для пересічних українців він не бачить.

«Це суто технічний захід. І нічого страшного в цьому немає. Нацбанк уже давно оголосив, що йому потрібно боротись з високим рівнем доларизації української економіки, – говорить експерт. – Рівень доларизації, тобто рівень готівкових валютних коштів на руках населення, несе в собі загрозу національній безпеці і є суттєвою перешкодою Нацбанкові для проведення монетарної політики».

Постанова може мати зворотній ефект

За перший квартал цього року українці купили валюти на 2 з половиною мільярди гривень більше, ніж продали. Люди очікують на девальвацію гривні і не хочуть втратити свої накопичення, тому і вкладають свої гроші в долари, зауважує колишній голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Віктор Суслов.

Але нові вимоги з боку Національного банку можуть мати протилежний ефект, попереджає аналітик.

«Документ може лише збільшити хвилювання серед населення і викликати паніку. Якщо люди будуть бачити, що виникають нові бар’єри від держави на шляху купівлі доларів, громадяни будуть, навпаки, швидше позбавлятися гривень і купувати валюту», – зауважує експерт.

В Асоціації українських банків також попереджають про загрозу тінізації валютних операцій в Україні.

Білорусь та Україна підуть шляхом Росії

Тим часом у сусідній Росії вже давно вимагають документи для покупки валюти. Але, як розповідає москвич Артем Колотов, на практиці цю заборону можна оминути.

«Для того, щоб поміняти валюту, в банку чи обміннику необхідні паспорт чи водійські права. А десь на периферії в обміннику документів пред’являти зазвичай і не потрібно», – розповідає Артем Колотов.

Аналогічна постанова про ідентифікацію осіб, що купують валюту, почне діяти з 1 жовтня і в Білорусі.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG