Доступність посилання

ТОП новини

Україну до Європи не пускає непрозора судова система


Київ – Підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом залежить, зокрема, від ефективності реформування судової системи. Про це заявив у четвер у Києві голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра під час круглого столу «Роль Верховного суду в захисті прав людини». Під час дискусії також ішлося про перспективи впровадження в Україні суду присяжних. З цього приводу були протилежні оцінки.

Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра повідомив, що ЄС чекає, коли рекомендації Венеціанської комісії щодо Верховного Суду України будуть враховані і повноваження цієї інстанції розширяться. За його словами, після того, як сторони досягнуть консенсусу, Євросоюз зможе надати Україні ефективну допомогу в зміцненні судової системи. При цьому Тейшейра додав, що Україна поки не підтвердила, чи їй потрібна така фінансова допомога.

«Реформа судової системи має велике значення для подальшої європейської інтеграції України. Реформа системи судочинства має збільшити розуміння українських суддів та прокурорів засад Європейської конвенції. Україна у 2010 році отримала 11 мільйонів євро для реалізації проекту з підвищення ефективності судової системи, проект, що покликаний збільшити прозорість судочинства і підвищити довіру до судової системи з боку українських громадян», – сказав Тейшейра.

У свою чергу секретар Європейської комісії за демократію через право, яку ще називають «Венеціанська комісія», Томас Маркерт висловив стурбованість тим, що судові процеси, які відбуваються в Україні над екс-прем’єром Юлією Тимошенко та іншими представниками української опозиції, можуть перешкодити процесу євроінтеграції України. Представник «Венеціанської комісії» закликав Україну реформувати судову систему. За словами Томаса Маркерта, це треба робити і через зміни Конституції, і з використанням чинних норм Основного закону.

Довіру до судової системи підвищить суд присяжних – Захаров

Зокрема, має бути реалізована конституційна норма щодо суду присяжних, адже це може стати потужним фактором підвищення довіри громадян до судової системи, відзначив у коментарі для Радіо Свобода український правозахисник Євген Захаров.

«Суд присяжних має бути у кримінальних справах, тоді, коли обвинувачуваний не визнає своєї вини. Коли є ці дві умови, має бути саме суд присяжних. Він є за Конституцією, і він має бути створений. Досвід показує, що коли присяжні обираються справді випадково, то суд працює дуже добре», – зазначив Захаров.

Випадки підкупу бувають і в судах присяжних – Пасенюк

Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк каже, що українське суспільство не готове до суду присяжних.

«Я не підтримую суд присяжних. Наше суспільство не готове. Якщо закон є, його треба виконувати, питань немає, але такий експеримент зробили в Росії, і там дуже багато випадків, коли суд присяжних виправдовує злочинців. Адже суд присяжних – це емоційний суд, а не суд доказів. А випадки підкупу бувають і в судах присяжних. Це рудимент – суд присяжних. Він був у царській Росії, він був у багатьох країнах. Зараз фактично у всіх країнах світу його немає. Він є у деяких штатах США, у деяких країнах Європи – і все», – сказав Пасенюк у розмові з Радіо Свобода.

На початку судових процесів у справах колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх Юрія Луценка, яких звинувачують у перевищені влади, адвокати підсудних наполягали на тому, щоб справи розглядалися саме судом присяжних. В обох випадках суд відхилив такі клопотання, посилаючись на те, що хоча Конституція України і передбачає таку форму організації судових засідань, Верховна Рада так і не ухвалила спеціального закону.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG