Доступність посилання

ТОП новини

Ляпас міністру Табачнику під час Європейського освітнього форуму


Київ – «Українська освіта: справа Табак!» – під таким гаслом студентські активісти зустріли в четвер учасників Європейського освітнього форуму, які зібралися у клубі Кабінету Міністрів у Києві. Але найдраматичніша подія сталася прямо у залі. Під час відкриття форуму студентка Києво-Могилянської академії, активістка громадського руху «Братство Святого Луки» – Дарія Степаненко – дала ляпаса міністрові освіти Дмитрові Табачнику букетом квітів.

У розмові з Радіо Свобода Дарія Степаненко зазначила: «Я не киянка, я з міста Черкаси, це моє рідне місто, але живу наразі у Києві в гуртожитку. Навчаюся в Могилянці на другому курсі – факультет гуманітарних наук, історія. А до цього вчинку мене спонукала його діяльність, його антиукраїнська ксенофобська позиція, те, що він російський ставленик, та інші причини».

На запитання: «Хто Вам допомагав готувати «квітковий удар?» – студентка відповіла: «Вся ця акція буда спланована Братством Святого Луки. Але, звичайно, була організована підтримка КУПРом та Братством Дмитра Корчинського й деякими іншими організаціями. Мені загрожує як мінімум 15 діб арешту або взагалі порушення карної справи – мені цим погрожували, але я сподіваюсь на краще».

За словами Дарії Степаненко, у ці дні вона відчуває підтримку декого з однокурсників та викладачів – але «вибірково»…



«Ніякого інциденту не було» – Дмитро Табачник

Міністр освіти Дмитро Табачник поставився зовні спокійно як до цього інциденту, так і до ідеї українських студентів провести альтернативний Форум з питань освіти («Інший бік освіти»).

«Ніякого інциденту у нас не сталося! – сказав Табачник – Спершу дівчина чарівно посміхалась і казала, як вона прагне подарувати квіти. Потім вона почала тицяти від пересердя цими квітами. Я ставлюсь до цього абсолютно спокійно, нормально. До альтернативних форумів я ставлюсь позитивно, але бажано було, щоб студенти ще вміли читати і зрозуміли, що нинішній Форум присвячений середній школі. А вони на своєму форумі розказують про своє бачення вищої освіти. Це, безумовно, цікаво, але так само дотично до сьогоднішнього заходу, як пташиний переліт до свята Богородиці».

Могилянка обговорює вчинок студентки

Професор Олексій Гарань, директор Школи політичної аналітики у Києво-Могилянській академії, зауважує: «Чи це та форма протесту, яка потрібна?! Тому що, дійсно, є серйозні суперечки, серйозне протистояння між Академією і Табачником, це протистояння носить світоглядний характер. Коли все переводиться у площину таких вчинків, то воно все нівелює і робить це протистояння трошки фарсовим (певною мірою). Міністр Табачник у притаманній йому манері сказав – та ні, нічого не трапилось, – та насправді, я думаю, ця тактика «дрібних уколів», вона мало що дає».

Тим часом група студентів організувала в четвер пікет біля Києво-Могилянської академії, поставили кілька наметів, котрі згодом згорнули. Олексій Гарань оцінив такий пікет скептично.

«Я цих хлопців побачив і цей пікет, запитав: «А чому ви тут?», а відповідь – «Тому що так нас не чують!» Пікет біля Могилянки – це розрахунок тільки на те, щоб були тут телекамери. Якщо організовувати якийсь протест проти політики Табачника, то, очевидно, що його треба робити інакше. І принциповий момент: якби таку людину призначили міністром у будь-якій країні Центрально-Східної Європи, то стояли би тисячі студентів та викладачів біля входу до Міністерства освіти, чи як воно називалось би, і він би туди просто не потрапив!» – зауважив професор Гарань

«Інший бік освіти» від «Беркута»

Cутички між студентами і правоохоронцями
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Правоохоронці, посилаючись на судову заборону проведення масових акцій у центрі Києва, спробували зупинити студентів, які готувалися до мітингу протесту. Кількох активістів затримали. Але потім, за словами учасників акції, молодих людей звільнили. Цю ж інформацію підтверджує і народний депутат Леся Оробець, яка їздила до Шевченківського райвідділу міліції, щоб з’ясувати ситуацію.

Гасла на плакатах: «Зупиніть підвищення плати за навчання», «Ні – скороченню студентів». Головні вимоги – надати право молоді на проведення мирних зібрань, звільнити з посади міністра освіти та науки Дмитра Табачника.

Передати свої вимоги учасникам Європейського форуму освіти (серед яких міністри освіти понад 30 держав) молоді не вдалось. Дарія Степаненко та активісти студентського руху попереджають: акції проти освітньої політики нинішньої влади триватимуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG