Доступність посилання

ТОП новини

Кримська війна між проросійськими силами


Під час «Народного трибуналу», Сімферополь, 28 вересня 2011 рік
Під час «Народного трибуналу», Сімферополь, 28 вересня 2011 рік

Сімферополь – У Криму проросійські радикали влаштували «народний трибунал» над лідерами прокремлівської «Російської общини Криму». Боротьба між проросійськими організаціями півострова тривала і раніше, однак останнім часом вона загострилася. Експерти пов’язують це зі збільшенням у Росії фінансування федеральних програм підтримки російських співвітчизників за кордоном напередодні парламентських та президентських виборів у російській Федерації.

«Народний трибунал» – нова громадська організація, створена низкою проросійських радикалів за ініціативою колишнього кримського президента і лідера місцевих сепаратистів Юрія Мєшкова. Той після 16-річного перебування у Москві влітку відвідував Крим, зробив кілька різких політичних заяв і був депортований СБУ за межі України. Але, перш ніж повернутися на російську територію, Юрій Мєшков звинуватив колишнього свого соратника і наступника на посаді лідера «Республіканського руху Криму» Сергія Цекова у зраді.

У середу депутата кримського парламенту від партії «Руська єдність» Сергія Цекова, який зараз очолює «Російську общину Криму» і є членом президії Верховної Ради АРК, звинуватили також у змові з центральною українською владою, що призвело до втрати самостійності Республіки Крим, а також у деідеологізації, комерціалізації і криміналізації російського руху в Криму.

Голова «Народного трибуналу» Анатолій Лось
Голова «Російського товариства Криму» і за сумісництвом «Народного трибуналу» Анатолій Лось каже, що сприяння офіційному Києву в усуненні від влади кримського президента Юрія Мєшкова з боку Сергія Цекова – «це вже було не просто відсутність політичного досвіду чи некомпетентність, а справжня зрада інтересів Республіки Крим та обман своїх виборців».

Після кількагодинного зачитування гріхів екс-лідера РДК та екс-спікера кримського парламенту, його колишні соратники постановили оголосити Сергія Цекова «ворогом Російського народу Криму і кримсько-російської ідеї», а також засудили його до «вічної ганьби».

Хто отримає кошти?

Сам «підсудний» на ці звинувачення не відгукнувся. Традиційно і в «Російській общині Криму» теж відмовилися від коментарів на цю тему, посилаючись на заборону у статуті Координаційної ради російських співвітчизників і небажання підтримувати розкол у проросійському русі.

Звинувачення на адресу «Російської общини Криму», яка найбільш тісно співпрацює з офіційними структурами Росії, останнім часом почастішали і виглядають все більш агресивними та настійливими. Експерти пов’язують це з тим, що офіційна Москва збирається ближчим часом значно збільшити підтримку російських співвітчизників за кордоном, про що Радіо Свобода говорив також російський консул у Сімферополі.

Кримський політичний журналіст-аналітик Микола Семена припускає, що збільшення коштів на підтримку різних проросійських проектів, зокрема в Криму, приурочено до президентських виборів у Росії.

«Загострення боротьби за ці кошти між проросійськими організаціями синхронізується з перенесенням на територію України російських передвиборних інформаційних кампаній», – зауважив Микола Семена.

Разом з тим, за його словами, скандали довкола проросійських сил можуть призвести до того, що об’єктом російських передвиборних технологій у Криму може стати і кримськотатарська громада. А перша ластівка цього – активізація не лише маргінальних проросійських організацій, але й давно вже забутого проекту «Кримські татари за союз із Росією».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG