Доступність посилання

ТОП новини

Парламент береться за злочини і кару


Київ – Цього тижня у Верховні Раді мають розглянути законопроекти про декриміналізацію економічних злочинів, а також про декриміналізацію 365-ї статті Кримінального кодексу – перевищення службових повноважень, за якою висунуті обвинувачення Юлії Тимошенко та Юрію Луценку. Якщо президентську ініціативу про гуманізацію відповідальності за господарські правопорушення готові підтримати як представники більшості, так і опозиції, то доля законопроектів, скерованих на декриміналізацію статті 365 кримінального кодексу – залишається невизначеною.

Внесений Президентом законопроект про гуманізацію відповідальності за економічні злочини передбачає скасувати кримінальну відповідальність за 18 статтями кримінального кодексу. Глава держави пропонує, щоб за економічні злочини замість позбавлення свободи карали штрафами, сума яких буде не нижчою за розмір вчиненої шкоди.

«В’язниця нічого не дає, крім зруйнування бізнесу і проблем. Її треба з бюджету фінансувати. Треба бити рублем – тоді буде кращий ефект», – каже член парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності депутат-регіонал Володимир Олійник.

Посадовий злочин: декриміналізувати чи посилити відповідальність?

Крім того, за словами спікера Володимира Литвина, цього тижня на розгляд парламенту він пропонуватиме й інші законопроекти, що стосуються змін кримінального законодавства. Зараз депутати-опозиціонери розробили декілька законопроектів. Які в той чи інший спосіб передбачають декриміналізацію покарання за перевищення службових повноважень.

«Жодного відношення 365-та стаття до економічних злочинів немає. Це перевищення влади. І підвести під це перевищення влади можна, якщо лише є складові злочину… Справа Тимошенко якраз доводить, що жодної складової злочину немає: ні особистої вигоди, ні завданої шкоди», – зазначає член парламентського комітету з питань правосуддя депутат-бютівець Сергій Соболєв.

Натомість депутат-регіонал Володимир Олійник виступає проти декриміналізації покарання за перевищення повноважень. Навпаки, за його словами, «дії посадовців потрібно поставити у більш жорсткі умови».

Між тим, депутати-регіонали хоча й критично налаштовані щодо декриміналізації відповідальності за перевищення повноважень, утім остаточно не виключають, що можуть підтримати один із відповідних законопроектів, запропонованих опозицією. За словами заступника голови фракції Партії регіонів Дмитра Шенцева, головною передумовою декриміналізації 365-ї статті Кримінального кодексу є відшкодування збитків завданих державі. За його словами, з огляду на це Юлія Тимошенко повинна компенсувати збитки, яких зазнав «Нафтогаз» через укладену з її ініціативи газову угоду. Натомість у фракції БЮТ-«Батьківщина» таку пропозицію назвали абсурдною.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG