Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівський переможець помер до вручення премії


Прага – Нобелівський комітет у понеділок почав оголошувати імена цьогорічних лауреатів. За його рішенням, премію в галузі медицини і фізіології мали розділити троє вчених-імунологів зі Сполучених Штатів, Люксембургу і Канади. На думку журі, їхній доробок допоможе людству вилікуватися від раку та інших важких хвороб. Але вже після цього рішення з’ясувалося, що один із оголошених переможців – канадський біолог Ральф Штейнман – помер минулої п’ятниці від раку. Йому було 68 років. Зазвичай Нобелівські премії не присуджують посмертно. Водночас за статутом, після того як рішення оголосили, його вже не можна відкликати. У Нобелівському комітеті кажуть, що нічого не знали про смерть вченого.

Перед тим, як стало відомо про конфуз, представник Нобелівського комітету Ганс-Ґустаф Люнґґрен оголосив у Стокгольмі, що троє вчених зробили вагомий внесок у розвиток імунології.

«Разом Брюс Бойтлер, Жуль Гоффманн і Ральф Штейнман революційним чином змінили наше розуміння імунної системи, відкривши ключові принципи її активації. Вони відкрили нові способи попередження і досліджень, пов’язаних із терапією інфекційних хвороб, раку, запалень і розвитку вакцин», – зазначив представник Нобелівського комітету.

Бойтлер і Гоффман виявили рецептор білків, які активують імунну систему людини. Штейнман відкрив клітини, які допомагають імунній системі виявляти й атакувати небезпечні мікроорганізми, не зачіпаючи власні молекули організму.

«Неможливо передати, що відчуває нині наша родина. Звичайно, ми спустошені тим, що втратили Ральфа минулими вихідними, – сказав син померлого переможця, Адам Штейнман у Нью-Йорку. – І, звичайно, ми дуже пишаємося, що наш тато отримав цю прекрасну нагороду».

Нобелівську премію у розмірі майже півтора мільйона доларів вручають щороку у Стокгольмі 10 грудня, у річницю смерті засновника премії Альфреда Нобеля. Наразі ще неясно, чи отримає частину грошей родина Ральфа Штейнмана, якого проголосили одним із переможців, але який не дожив до вручення.

Нова інтрига – довкола Нобелівської премії миру

Після повідомлення про премію в галузі медицини, цього тижня ще мають оголосити імена цьогорічних лауреатів Нобелівської премії в галузі фізики, хімії та літератури. А найбільше уваги традиційно привертає Нобелівська премія в галузі миру, яку вручатимуть у п’ятницю в Осло.

Серед імовірних кандидатів – активісти Арабської весни, яка цього року змела авторитарні режими в Тунісі, Єгипті, Лівії й призвела до потрясінь у Сирії, Ємені та Бахрейні. Серед можливих кандидатів також називають афганських і російських правозахисників і колишнього канцлера Німеччини Гельмута Коля.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG