Доступність посилання

ТОП новини

ЄС попереджає Україну щодо вироку Тимошенко (європейська преса)


Прага – Усі європейські газети інформують про оперативну реакцію керівництва Європейського Союзу на ухвалу суду у Києві, котрий засудив лідера опозиції Юлію Тимошенко до 7 років ув’язнення. Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заявила у вівторок, що рішення суду загрожує тривалими негативними наслідками у стосунках між ЄС та Україною. У Європі також вимагають від влади Віктора Януковича виправити ситуацію і забезпечити правильний та прозорий розгляд апеляції сторони Юлії Тимошенко на рішення Печерського суду. В Брюсселі глибоко розчаровані і вважають, що рішення суду в Києві означає «неповагу до міжнародних стандартів». Оглядачі також сподіваються, що український парламент ще може врятувати Юлію Тимошенко змінами до Кримінального кодексу.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» наголошує, що ЄС суворо попереджає Україну з приводу рішення суду у справі Тимошенко і додає, що Брюссель бачить рішення суду таким, що не відповідає міжнародним стандартам, ускладнюючим у тривалій перспективі стосунки між ЄС та Україною. Євросоюз тепер обмірковуватиме свою подальшу політику щодо України й остаточну долю угоди про асоціацію ЄС із Києвом. Про це йдеться в заяві представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, виголошеній, фактично, відразу ж після ухвали судді Кірєєва про ув’язнення Юлії Тимошенко на 7 років. Аштон також закликає владу Януковича схаменутися і виправити ситуацію з вироком гарантією прозорого і справедливого розгляду апеляції захисту Тимошенко на рішення Печерського суду.

Впливова «Волл Стріт Джорнал» вважає, що рішення суду у справі Тимошенко стало проявом позиції влади Януковича, котра намагалася урівноважити стосунки із Заходом та Москвою і у відповідь на критику займає все більш авторитарну позицію, подібну до тієї, що проводить лідер Росії Володимир Путін. Американські та європейські лідери засудили судове переслідування Юлії Тимошенко і погрожують замороженням стосунків із Україною. Газета цитує реакцію Євросоюзу на рішення суду в Києві про ув’язнення Юлії Тимошенко на 7 років і компенсацію «Нафтогазу» збитків на суму в майже 200 мільйонів доларів США. Тут наведено слова керівника закордонної політики ЄС Катрін Аштон, яка заявила «про глибоке розчарування вироком» ізвинувачує суд у Києві, котрий «не поважав міжнародні стандарти». Аштон зазначила, що «правосуддя це застосоване вибірково з політичною мотивацією на переслідування опозиції». Аштон також заявила, що рішення суду «загрожує серйозними і тривалими наслідками для двосторонніх стосунків між ЄС та Україною».

Польська «Ґазета Виборча» цитує саму засуджену, Юлію Тимошенко, яка охарактеризувала рішення суду, як повернення «до 1937 року», сталінських чисток і репресій. Лідер опозиції також запевнила всіх, що апелюватиме з приводу вироку до Страсбурзького суду. Газета наголошує, що нинішй присуд не влаштовує також і Москву, бо суд зачіпає роль у газових переговорах нинішнього прем’єра Росії Володимира Путіна. «Ґазета Виборча» цитує депутата Державної думи Росії Костянтина Затуліна, який відразу ж після вироку суду наголосив: «Янукович вибрав найгірший, найшвидший і брутальний варіант», тепер він має дуже напружитися, щоб «знайти шлях із глухого кута, у який забрів».

Австрійська «Дер Штандард» не виключає, що Верховна Рада України ще може скасувати ув’язнення Юлії Тимошенко, якщо до кінця цього тижня чи наступного змінить 365-у статтю закону, точніше, «декриміналізує» її так, щоб службові злочини не підлягали покаранням через позбавлення волі. Це могло б дозволити Президенту Януковичу й далі просувати переговори щодо укладення угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Австрійське видання також цитує експерта у Києві, котрий говорить, що такий вирок суду може позбавити Юлію Тимошенко виборчих прав аж до 2017 року. Газета також цитує міністра закордонних прав Австрії Міхаеля Шпінделеґґера, котрий вважає рішення суду таким, що ставить під сумнів статус України як правової держави. Австрійський міністр висловив сподівання, що все ще може змінитися у процесі апеляції на рішення Печерського суду.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG