Доступність посилання

ТОП новини

Сербія стає кандидатом на вступ до ЄС, а Туреччина тупцює на місці


Брюссель – Європейська комісія у середу виступила із рекомендацією розпочати переговори із Чорногорією щодо її вступу до Євросоюзу. Разом з тим, ця виконавча установа об’єднаної Європи пропонує надати Сербії статус «країни-кандидата». Тим часом, згідно із щойно оприлюдненим звітом щодо розширення ЄС, угоду про вступ Хорватії планують підписати у грудні цього року, а повноцінне членство – усередині 2013-го. А от Туреччина, яка стала державою-кандидатом водночас із Хорватією, все ще тупцює на місці перед зачиненими дверима Європейського Союзу.

Процес розширення Євросоюзу, як вважає Штефан Філе, єврокомісар, який відповідає за ці питання, є значним стимулом до реформування країн-сусідів і допомагає будувати стабільну, процвітаючу Європу.

З огляду на це переконання, Єврокомісія порекомендувала розпочати переговори щодо вступу до співдружності Чорногорії. Такий крок уперед став можливий після того, як влада цієї балканської держави продемонструвала значні результати у викоріненні корупції. Крім цього, Єврокомісія радо вітає перебіг реформ, зокрема посилення ролі парламенту Чорногорії, ухвалення нового закону про вибори та деполітизацію державних адміністрацій.

Брюссель, на основі своїх спостережень за країнами-претендентами на членство, щороку оголошує спеціальний звіт. У щойно оприлюдненому аналізі за останні 12 місяців також вказується на значний прогрес Чорногорії на ниві боротьби із організованою злочинністю.

«Чорногорія добре попрацювала упродовж останнього року, і ми побачили істотний прогрес у всіх напрямках. Тож пропонуємо відкрити з нею переговори. Але це не кінець шляху, це, швидше, початок цієї подорожі», – зазначає комісар з питань розширення та сусідства Штефан Філе.

Умова зближення для Белграда – злагода між Сербією і Косово

Та ще більшою новиною стала рекомендація Єврокомісії надати статус «країни-кандидата» Сербії, але за умови, якщо вона відновить мирний діалог із Косовом.

«Ми рекомендуємо, що переговори про вступ розпочнуться, як тільки Сербія досягне подальшого прогресу в одному ключовому пріоритеті, який ми визначили: подальшій нормалізації відносин із Косовом, згідно із умовами, передбаченими процесом стабілізації та асоціації», – додав єврокомісар.

Як вважають експерти, такий крок Європи назустріч Белграду – це компенсація за арешт двох останніх військових злочинців Ратко Младича та Ґорана Хаджича.

Характерно, що серби, які надіслали заявку на вступ до ЄС у 2009 році, розраховували на більше. Скажімо, на конкретну дату початку переговорів. Але ці плани перекреслило нове напруження у стосунках із Косовом, незалежність якого серби все ще не визнають.

Найближча до членства у Євросоюзі Хорватія, з якою, як очікується, кінцеву угоду про завершення переговорів підпишуть у грудні цього року, а 28-ю державою-членом ЄС Хорватія має стати десь усередині 2013 року.

Тим часом, організація «Міжнародна амністія» нині висловлює занепокоєння через послаблення у Хорватії процесу розслідування та судів над винними у скоєнні воєнних злочинів.

Що гальмує інших претендентів на шляху до ЄС?

Поруч із помітним прогресом низки згаданих країн Західних Балкан, інші претенденти на членство в ЄС, за оцінками Брюсселя, або прогресували дуже мало, або ж не здійснили жодного кроку. Йдеться, насамперед, про Туреччину, переговори з якою майже заморозили через двосторонні проблеми із сусіднім Кіпром, порушення свободи слова та негаразди у сфері незалежності судочинства.

Македонія також не виявила значних результатів ні у боротьбі із корупцією, ні у реформуванні адміністративного корпусу. Все ще триває дипломатичне протистояння між цією країною та Грецією через назву держави.

Не було помічено наближення до ЄС і таких потенційних кандидатів, як Боснія та Герцеговина, Албанія і Косово.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG