Доступність посилання

ТОП новини

Сербія – кандидат на вступ до Євросоюзу


Глава Представництва ЄС в Сербії Вінсент Дегерт і сербський прем’єр-міністр Мірко Цветкович, Белград, 12 жовтня 2011 року
Глава Представництва ЄС в Сербії Вінсент Дегерт і сербський прем’єр-міністр Мірко Цветкович, Белград, 12 жовтня 2011 року

Белград – Європейська комісія ухвалила рекомендацію надати Сербії статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Однак, початок переговорів Брюссель обумовлює продовженням діалогу та врегулюванням відносин між Белградом і Приштиною.

Два або три роки тому здобуття статусу кандидата на членство в Євросоюзі у Сербії стало б майже національним святом. Але тепер, внаслідок економічної кризи та зростання, пов’язаного з кризою, євроскептицизму, більшість громадян Сербії не звертає увагу на оптимізм урядовців. А представники опозиції кажують, що влада продала Косово й за ті гроші купила «квиток» до Європи.

Але цей «квиток» умовний. Початок переговорів із Серюією залежить від діалогу Белграда й Приштини. Цей діалог був призупинений після інцидентів на півночі Косова. Косовські серби за підтримки Белграда вже два місяці блокують прикордонні пункти на півночі Косова. За таких умов важко говорити про будь-які відносини між двома країнами. Зрештою, Сербія не визнає Косово.

У Сербії наступного року мають відбутися парламентські вибори. Правляча коаліція через це наполягає на своєму патріотизмові, що зводиться до гасла: «Косово – сербська колиска. Ніколи й ні за яких умов не погодимося з незалежністю частини державної території». Хто б не прийшов до влади після наступних виборів, йому також буде нелегко визнати реальність, а такою реальністю є Республіка Косово.

«На шляху до ЄС краще підтримувати один одног» – президент Косова

На надання Сербії статусу кандидата на вступ до Євросоюзу вже відреагувала влада у Приштині.

Президент Косова Атіфете Яхьяґа заявила: «Наше майбутнє в Євросоюзі. На шляху до Євросоюзу краще підтримувати один одного, а не протистояти один одному».

Однак, белградські урядовці, так само як і опозиціонери, не хочуть ані чути про співробітництво. Але, називаючи Косово частиною Сербії, вони не хочуть навіть чути про те, щоб косовські албанці були повноправними громадянами Сербії і щоб, скажімо, особа албанської національності була обрана на відповідальну посаду в Сербії.

Лідер Косова Атіфете Яхьяґа – наймолодший президент у Європі, їй 36 років Можливо, саме тому вона дивиться не в минуле, а в майбутнє.

«Усі розмови про розподіл Косова та про територіальне розмежування належать до минулих віків. Люди повинні дивитися на своє століття та на процеси, які стоять перед нами», – наголошує вона.

Подібні заяви неможливо почути від президента або прем’єр-міністра Сербії. Беручи до уваги такі розбіжності між сербськими й косовськими лідерами, легше зрозуміти, чому Белград ще далеко від початку переговорів про вступ до європейської співдружності.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG