Доступність посилання

ТОП новини

Справа Луценка: на свідків тиснуть міліція та слідчі?


Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час судового засідання
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час судового засідання

Київ – Колишній міністр внутрішніх Юрій Луценко, якого обвинувачують у зловживанні посадою, не міг скоїти злочину, який йому інкримінують, бо в той час був за межами країни, а його обов’язки виконував… один із нинішніх свідків у справі. Такі нові подробиці стали відомі під час сьогоднішнього засідання суду у справі екс-міністра. Окрім того, свідки у справі Луценка або заявляють, що в перебіг суду втручаються силові структури, або ж узагалі плутаються у свідченнях.

Сьогодні адвокатів Юрія Луценка шокувало те, що суддя запросив на допит зовсім не тих свідків, яких планував опитати найближчим часом. Причину прояснив один із свідків, Ярослав Максимець. Він розповів, що його викликали до Печерського районного суду не повісткою за підписом секретаря. До нього звернувся працівник управління внутрішньої безпеки МВС і повідомив, що він сьогодні ж має з’явитися в суді.

Замість повістки до суду – запрошення із особливого відділу МВС

Цікаві подробиці розповів Ярослав Максимець і про те, як його допитували.

«Перші дві з половиною години мене, як виявилося, розпитували не для протоколу. З’ясовували, як давно я знаю Юрія Луценка і (його водія) Приступлюка, які в мене з ними стосунки. Допитували удвох. Час від часу мене просили вийти з кабінету, і до нього заходила третя особа», – розповів Максимець.

Утім, попри численні запитання і клопотання сторони захисту, суддя Сергій Вовк не відповів, чому міліція перебрала на себе функції суду і куди зникли свідчення Ярослава Максимця. Юрій Луценко припустив, що міліція, користуючись нагодою, тисне на свідків.

Луценку закидають посадові злочини… у час його відпуски

Інший свідок, колишній заступник міністра внутрішніх справ Михайло Клюєв, спершу заявляв, що 31 жовтня 2008 року Юрій Луценко дав йому пакет документів для того, щоб зарахувати роки цивільного стажу його водієві Леоніду Приступлюку як стаж міліцейський.

Але коли Луценко та його адвокати показали документи про те, що у цей день міністр був у відпустці за кордоном, а його обов’язки виконував сам Клюєв, і саме його підпис стоїть на колегіальному рішенні про переоформлення стажу водія, свідок почав плутатися у показах.

«Юрію Віталійовичу, я розповідав так, як пам’ятав. Я можу плутати дати, плутати ще щось. Але я саме так все запам’ятав. По-іншому не пам’ятаю», – сказав Клюєв.

Михайло Клюєв отримав безліч запитань від учасників суду. Однак на частину з них він відповідав адвокатам, підтверджуючи невинуватість Луценка, і на такі ж запитання прокуратури вказував на його вину. В кінці ж сказав, що не отримував від міністра ніяких незаконних наказів! Прокурори стали говорити , що захист численними запитаннями заплутує свідка. Юрія Луценка це обурило.

«Ваша честь! Тепер, коли ми з’ясували, що мене 31 жовтня не було, прокуратура бреше і робить когось крайнім. Вони мені приписують незаконну вказівку, коли мене не було, та ще й сміють звинувачувати мого адвоката в тиску!», – вигукнув Луценко.

Зрештою, захист став просити перерви в засіданні, щоб розібратися в усьому, суддя відмовив.

Така поведінка свідка може бути пов’язана з тим, що нині він дає свідчення ще у двох кримінальних справах, за якими його теж можуть засудити, заявив після суду адвокат Луценка Ігор Фомін.

«Він постійно збивався, нервував, даючи свідчення. Очевидно, просто не міг дати інших показів. Але ж хто повірить, що заступника міністра хтось змусив поставити свій підпис на рішенні комісії, від участі в якій він зараз намагається відкараскатися!?» – заявив Фомін.

Зі свого боку, державний обвинувач у справі Луценка, прокурор Віктор Клименко заявляє, що сторона захисту навмисно тисла на свідка Михайла Клюєва і що не вірить в алібі підсудного.

«Не бачу ніяких суперечностей у словах свідка, хоча адвокати й тиснули на нього, маючи намір його заплутати. Але, на мою думку, він говорив упевнено, що свідчить про правдивість його показань. Підсудний Луценко наголошував, що коли відбувалися певні дії, які йому інкримінують, він був не в Україні. Однак у матеріалах суду цього немає, і ці дані перевірятимуться», – зазначив прокурор.

Юрій Луценко перебуває під арештом від 27 грудня минулого року, попри те, що має цироз печінки, гепатит та інші небезпечні для життя хвороби.

Наступне слухання у його справі заплановане на 18 жовтня. Загалом щодо дій Юрія Луценка на посаді міністра суд має опитати ще 130 свідків.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG