Доступність посилання

ТОП новини

Чи приберуть «камінь спотикання» на шляху до угоди про асоціацію між Україною і ЄС?


Віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв
Віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв

Брюссель – Переговори щодо принципових питань майбутньої зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом щойно завершили. Але, щоб «матеріалізувати цю угоду та підписати документ про асоціацію, потрібно спершу покращити політичне середовище», вважає єврокомісар із питань торгівлі Карел Де Гюхт. Тим часом угода про створення зони вільної торгівлі у межах СНД, на його думку, не завадить економічній інтеграції між ЄС та Україною.

Важливу новину про те, що Київ та Брюссель у середу ввечері узгодили останні питання майбутньої зони вільної торгівлі, мав оголосити в четвер сам Президент Віктор Янукович. Проте через небажання офіційного Києва сприяти залагодженню проблеми вибіркових переслідувань політичних опонентів зустріч європейців із українським лідером перенесли. Натомість про завершення переговорів у Брюсселі повідомив віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв.

«Після інтенсивних переговорів нам вдалося узгодити всі ключові параметри угоди про асоціацію у частині щодо створення всеохоплюючої та поглибленої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС», – сказав представник України.

Комісар ЄС з питань торгівлі, бельгієць Карел Де Гюхт зауважив, що це має «дозволити технічно завершити підготовку всієї угоди про асоціацію до кінця цього року». На його думку, угода про зону вільної торгівлі – це, образно кажучи, «будинок, але угода про асоціацію з Україною – це дах цього будинку».

Проте, каже він, слід спочатку прибрати «камінь спотикання», який виник на шляху підписання угоди про асоціацію.

«Отже, переговори завершені, але для того, щоб матеріалізувати цю угоду, Україна буде змушена створити необхідні політичні умови, – каже єврокомісар. – Ми не повинні приховувати того, що наразі існує камінь спотикання, який повинні евакуювати зацікавлені сторони».

Президент і парламент мають декілька шляхів – Клюєв

Характерно, що, на думку Де Гюхта, перешкоду на шляху до підписання угоди про асоціацію можуть усунути й представники Європи: верховний представник із закордонних справ Катрін Аштон, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу та голова Європейської ради Герман Ван Ромпей.

Тим часом представник українського уряду погоджується з тим, що між Брюсселем та Києвом є низка нерозв’язаних політичних питань, які вимагають швидких рішень.

«Президент разом із парламентом мають для цього декілька шляхів і, надіюся, ми цю проблему вирішимо», – заявив Андрій Клюєв.

Угода між СНД не завадить «угоді нового покоління» України і ЄС – Де Гюхт

Цікаво й те, що угода між країнами СНД про створення своєї зони вільної торгівлі не лякає європейських чільників. Карел Де Гюхт, зокрема, сказав, що вона стосуватиметься лише скасування експортно-імпортних тарифів на окремі товари і не може завадити глибокій інтеграції європейсько-українських ринків, передбаченій всеосяжною зоною вільної торгівлі з Євросоюзом.

«Якщо говорити про те, чи завадить угода між СНД підписанню угоди про зону вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною, то можу відповісти однозначно: ніяк не завадить», – так само стверджує представник українського уряду Андрій Клюєв.

«Чи не слід поспішати із підписанням угоди про асоціацію між Україною та ЄС, адже Європа може програти Росії конкурентну боротьбу за Україну?» – запитав євродепутат Адріан Северін, який разом зі своїми колегами брав участь у конференції, присвяченій економічному зближенню України та ЄС.

Єврокомісар Карел Де Гюхт каже, що насамперед важливо зважено домовитися про цю «угоду нового покоління».

«Ми з Росією не конкуруємо. Ми перебуваємо у широкому процесі подальшої інтеграції східних сусідів до європейського простору», – зауважив єврокомісар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG