Доступність посилання

ТОП новини

Банківська система: стабільність і приховані проблеми


Члени Асоціації захисту прав вкладників пікетують будівлю Нацбанку з вимогою повернути депозити, Київ, березень 2011 року
Члени Асоціації захисту прав вкладників пікетують будівлю Нацбанку з вимогою повернути депозити, Київ, березень 2011 року

Київ – Українці забирають гривневі депозити з банків, попри те, що не мають гідних альтернатив для своїх заощаджень – констатують і банкіри, й посадовці, й незалежні експерти. Що ж до того наскільки стабільним є український банківський сектор, і яка імовірність повторення фінансової кризи 2008 року – думки фахівців розійшлися.

Золотовалютні резерви України за вересень зменшилися більш ніж на 8%, а дефіцит платіжного балансу з початку року зріс удесятеро, і досягнув 5,5 мільярдів доларів, тоді як обсяг депозитів у гривні скоротився, і зрівнявся з вагою валютних депозитів, такою є офіційна статистика Нацбанку. В цих умовах, коли українським банкам до того ж заборонили видавати кредити в іноземній валюті, наскільки стабільною буде банківська система?

Нині великих проблем в українському фінансовому секторі немає, але розвиток подій великою мірою залежатиме від співпраці з МВФ та стану світової економіки, вважає економіст, академік НАН України Валерій Геєць.

«Змусити греків знизити свій рівень життя на третину – нереально. Банки згорять буквально – їх просто спалять. Логічним є списання та відтермінування боргів Греції, це ляже на європейські банки. Що відбудеться з дочірніми банками в Україні – залежить від того, як банкіри обґрунтують свої дії, – каже академік. – Особа, яка має валюту, понесе її в банк, якщо ми будемо послідовно говорити про загрози і шляхи їхнього подолання. Якщо ці речі залишаться за кадром, а в 2012 році виникнуть проблеми у фінансовому секторі – кризи не уникнути. Проблема вирішиться лише в разі, якщо ми забезпечимо певну інвестиційну активність».

Інший економічний експерт з питань державного боргу Володимир Висоцький вказує не те, що українським банкам уже бракує ліквідності. За його словами, вранці у п’ятницю залишок готівки на їхніх рахунках складав лише 13 мільярдів гривень, тож в разі напливу охочих забрати свої депозити можуть виникнути проблеми в частини банків, каже він.

Заощадження по-українськи: депозити в різних валютах і нерухомість

Зі свого боку, директор департаменту Нацбанку з управління валютним резервом Олександр Дубихвіст вважає, що нині банківська система має достатній запас міцності, та навіть – надлишки валюти. За його словами, зараз найбільша проблема для українців – це не загроза втратити кошти на банківських рахунках, а відсутність альтернативних способів заощаджувати кошти.

«На жаль, альтернативи депозитам немає. Ми спілкуємося з учасниками фондового ринку, але в Україні немає практики платити дивіденди по акціях. Такі підприємства – можна порахувати на пальцях однієї руки. Приватний інвестор в Україні погано захищений: згадаймо дефолти 2008-09 років по корпоративних облігаціях», – зауважує Олександр Дубихвіст.

Він припускає, що альтернативним способом інвестування може стати придбання нерухомості, однак для більшості українців таке вкладення – недоступне. Представник НБУ запевнив, що його банк підтримує розвиток і традиційних, і нових способів заощаджень. Серед них – плануються випуск облігацій державної позики, вартість яких враховує темпи інфляції, та золотих монет, які будуть вільно купуватися та продаватися.

Український фінансовий сектор залежить від світової економіки і … медіа

Дії держави не сприяють розв’язанню банківських проблем, які виникли в період кризи, але головною причиною відпливу депозитів є постійні повідомлення у медіа, що ставлять під сумнів надійність банків, говорить колишній міністр фінансів, економіст Віктор Пинзеник. Однак він констатує, що нині депозит у гривні залишається найкращим інструментом для заощадження.

«Бог в поміч, якщо ви купуєте акції. Я поки що не інвестуватиму. Вкладати в облігації державної позики? Ні, в мене є надійніший інструмент: банківський депозит, там вища доходність і краща ситуація. Так, я розумію наявні проблеми, але стежу за ситуацією там, де тримаю депозит», – зауважив Пинзеник.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також радить тримати гроші у банку, але порівну – у гривні, доларах та євро. Тоді як голова Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло рекомендує мати депозити лише в тих валютах, в яких людина заробляє гроші та витрачає їх.

Нині загальна сума депозитів в українських банках складає близько 300 мільярдів гривень, лише половина з них – у національній валюті. Стільки ж коштів, стверджують експерти, українці зберігають вдома, готівкою.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG