Доступність посилання

ТОП новини

Спеціальної в’язниці для «відсидки» Тимошенко немає (світова преса)


Прага – Деякі європейські видання звертають увагу на те, що в Україні немає узаконених спеціальних місць ув’язнення для колишніх чільників влади. При цьому газети посилаються на твердження офіційних речників із Києва про те, що ув’язнення Юлія Тимошенко, якщо воно буде підтверджено остаточно судом, буде відбувати на загальних підставах і за межами Київської області. Аналітики на Заході не виключають, що у плани майбутнього 12-річного правління Володимира Путіна в Росії входять наміри щодо відтворення де-факто колишнього СРСР і поступове втягування у цей процес України. При цьому, як твердять деякі експерти, не виключений подальший розкол України – з витворенням міні-незележної державки з центром у Львові і включенням більшою частини території нинішньої України до складу так званої Великої Росії Володимира Путіна.

Польська «Жечпосполіта» цитує речника української Державної пенітенціарної служби Ігоря Андрушка, котрий заявив у Києві журналістам, що у разі остаточного підтвердження судом статусу ув’язненого для Юлії Тимошенко, вона відбуватиме покарання у в’язниці на загальних підставах, бо законом в Україні не визначено якогось особливого режиму ув’язнення для осіб із вищих щаблів влади. Андрушко також спростував попередні інформації про можливе відбування Юлією Тимошенко свого покарання в одній із в’язниць Київської області. Речник служби зауважив при цьому, що «у Київській області немає установ для відбування покарання жінкам». Польська газета також цитує правозахисників, котрі вважають, що Юлія Тимошенко, при її володінні державними таємницями, не може відбувати ув’язнення у звичайному режимі, а також не може перебувати довгий час у СІЗО. Тут також наголошено, що Європейський Союз виступає проти ув’язнення Юлії Тимошенко і вказує, що при політичному характері звинувачень долю політика має визначати народ на виборах, а не суд.

Американське аналітично-інформаційне видання First Things опублікував матеріал аналітика з вашингтонського Центру з етики і публічної політики Джорджа Вайґеля, який є автором понад 20 книг, зокрема, про роль релігії у суспільних і національних процесах. У останньому матеріалі Вайґель зазначає, що судовий вирок у справі Юлії Тимошенко, як виглядає, виступає складовою наростаючої кризи української державності і занепаду демократії в Україні. Українська греко-католицька церква, як наголошує Вайґель, завжди (від часу свого утворення у 1596 році) виступала в історії українців одним із важливих чинників визвольних прагнень українського народу, підтримці ідеї суверенної й незалежної України. Тому американський аналітик вважає, що одним із проявів наростаючої кризи в Україні є погіршення становища Української греко-католицької церкви при нинішньому режимі Президента Януковича, який налаштований повністю змінити ситуацію після Помаранчевої революції. Чимала роль у посиленні впливу Росії на Україну сьогодні, як вказує Джордж Вайґель, належить Російській православній церкві… Автор не виключає, що наступні 12 років правління Путіна в Росії будуть присвячені режимом Кремля намаганням відновити, якщо не де-юре, то де-факто, «старий Радянський Союз». РПЦ, як зауважує експерт зі США, стала свого роду відділенням деспотичної держави Путіна, а не незалежною церквою. Наближення України до Росії є, на думку американського аналітика, ключовим у цій стратегії відновлення панування Путіна. Тому Вайґель не виключає, що у процесі відтворення свого контролю над пострадянським простором Москва, насамперед, буде всілякими методами, особливо економічною експансією, підривати незалежність України, втягуючи її за допомогою Януковича у союз із Росією. Тут неважко собі уявити російську стратегію майбутнього розколу України, залишаючи при цьому незалежною міні-державу довкола Львова в західній частині України і втягуючи іншу частину держави назад у склад Великої Росії, розмірковує Джордж Вайґель. При цьому американський аналітик попереджає, що майбутнє України у найближчій перспективі залежатиме: від ступеня релігійної свободи на колишніх радянських теренах; від успішності нової стратегії Путіна у відтворенні Великої Росії, котра буде загрожувати Європі стратегічно… та від християнського екуменізму між Сходом і Заходом.

Російська «Нєзавісімая газета» вважає, що спроби влади Януковича нав’язати українцям у школах уроки релігії під орудою священиків Московського патріархату ведуть до посилення невдоволення значної частини громадян, як у Києві, так і в регіонах. Експерти вважають, що в основі нових ініціатив Московського патріархату лежить політика, і УПЦ МП користується переважною підтримкою влади Президента Януковича, що вивищує цю церкву у порівнянні з іншими конфесіями в Україні. Мова йде про реалізацію концепції «Русского міра» з Москви, зауважують експерти, і часто ці дії московської церкви, підтримуваної нинішньою владою Києва, розцінюються серед українців як провокація.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG