Доступність посилання

ТОП новини

Кризовий заробіток: українці йдуть у перукарі й таксисти


Сорок відсотків українців шукали нову роботу або додатковий заробіток у період економічної кризи. Такими є дані соціологічного дослідження журналу «Експерт». І хоч зараз рівень зареєстрованого безробіття всього півтора відсотка, експерти стверджують, що насправді людей, які не мають роботи, набагато більше.

Де знаходять роботу в скрутні економічні часи? Це питання поставив журнал «Експерт». Соціологічне опитування виявило: від початку кризи і до весни 2011 року в 40% українських сімей хтось та шукав роботу або підробіток.

Згідно з дослідженням, багато людей підпрацьовували продавцями-консультантами, працювали на фінансовому ринку, торгували валютою або акціями в інтернеті, а також неофіційно таксували на власному, нерідко взятому в кредит, авто.

Послуги вдома чи малий бізнес?

Але найбільше опитаних надавали різноманітні приватні послуги поза офіційною роботою, говорить головний редактор журналу «Експерт» Андрій Блінов.

«Працювала людина, наприклад, у перукарні, потік клієнтів скоротився, і ця людина своїм клієнтам говорить: давайте я вас буду стригти в два рази дешевше в себе вдома. Мені не потрібно платити за оренду, каналізацію, мені не потрібно віддавати частину прибутку власнику підприємства. Так працювала й працює дуже широка категорія різних людей – це і перукарі, косметологи, дизайнери, сюди можна відносити і видавничі послуги, і ІТ. Фактично вони почали використовувати свої знання, свій потенціал, перетягнувши свою клієнтуру на приватні квартири або інкогніто в якісь офіси».

Іншими джерелами підробітку для людей були торгівля на базарах, перепродаж товарів, розклеювання оголошень, сезонні роботи, зокрема й за кордоном, заробіток в інтернеті і здача майна в оренду. Також серед джерел доходів називали прибирання приміщень, гру в казино, догляд за дітьми або людьми похилого віку.

А от створення свого малого підприємства – лише на п’ятому місці за популярністю. Чому люди не йдуть у бізнес, де можна було б заробити, створити додаткові робочі місця і, можливо, навіть заснувати свою сімейну справу? Бо в країні для його існування зараз дуже складні умови, пояснює голова Всеукраїнського об`єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан.


«Перукар чи манікюрниця мають найнижчі ризики бути спійманими контролюючими органами. Тому що вони при цьому не реєструють свою підприємницьку діяльність. Водночас, за статистикою Держкомстату, з малого бізнесу протягом останніх двох років пішли півтора мільйона людей. Саме з офіційного малого бізнесу. Паралельно в цей же малий бізнес зайшли люди, яких звільнили з тих чи інших місць роботи. Ці люди йдуть уже в нелегальний бізнес», – наголосила Продан.

Олеся приїхала до Києва 10 років тому. І майже відразу знайшла непогану роботу в банку. Однак, у 2009-му її звільнили. Вакансій було обмаль, а роздавати листівки біля метро за копійки дівчина з вищою освітою не хотіла. Через деякий час їй вдалося заснувати свою власну міні-справу. «Я дуже гарно вишиваю, і ми з моєю подругою вирішили заснувати свій бізнес: купувати на секонд-хенді речі, я буду вишивати, а вона перешивати. Ми відкрили свій сайт, і тепер продаємо ексклюзивні речі. Але про те, що це вторинний продукт, ми клієнтам не говоримо. І на сьогоднішній день нормально заробляємо», – розповіла Олеся.

Хто користується попитом?

1 мільйон 800 тисяч безробітних, тобто близько 8 відсотків від усього населення України, – таку цифру називає Міжнародна організація праці. Рівень же зареєстрованого безробіття – лише 1,5 відсотки.

Тож лише п’ята частина людей, що не мають роботи, звертається до Державної служби зайнятості і отримує статус безробітного. Майже половина усіх вакансій Державної служби зайнятості – це робочі спеціальності, третина – службовці та менеджери. Про найбільш запитані професії розповіла голова Всеукраїнського об`єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан.

«Великим попитом у роботодавців на ринку фрілансерів користуються IT-менеджери, багато можливостей мають сьогодні юридичні і бухгалтерські послуги. Вони є затребуваними. Також ринок потребує зараз кваліфікованої робочої праці. Це та підприємницька діяльність, яку можна здійснювати без роботодавця. Взагалі, альтернативою в усіх найманих робітників є підприємницька діяльність, самозайнятість і можливість самому для себе шукати засоби для існування».

Пошук роботи в кризовий час не відрізняється від звичайного, говорить економіст Олександр Жолудь. Звісно, коли економіка країни на підйомі, пропозицій і вакансій більше. Однак насправді вони є завжди, запевняє експерт.

Дефіцит певних професій є в Україні і сьогодні, і він був у період кризи, наприклад, 2009-го року. Причому дефіцит як некваліфікованих, тих самих двірників, так і кваліфікованих спеціалістів, наприклад, технологів на цілу низку виробництв, приміром, у харчовій промисловості».

Якщо ви спілкуєтесь у професійному середовищі, то шукати роботу можна через знайомих. Однак у будь-якому разі необхідно розмістити своє резюме в мережі інтернет, переглядати сайти Державної служби зайнятості, кадрових агентств. Починати пошук роботи потрібно відразу, як тільки-но ви дізналися про ваше звільнення або скорочення, радять фахівці.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG