Доступність посилання

ТОП новини

Верховну Раду штурмують не востаннє?


Київ – Зламаний паркан Верховної Ради, декілька потерпілих та двоє затриманих – так завершилася в четвер у Києві кількатисячна акція протесту проти дій чинної влади. Координатори протестів, серед яких організації чорнобильців, підприємців, та опозиційні політичні об’єднання, вимагають відставки уряду і розпуску парламенту, та обіцяють більш масові акції. Правоохоронці кажуть, що мітингувальники їх побили, і готуються порушувати кримінальну справу. Між тим, від рук міліції постраждали двоє журналістів.

Тисячі мітингувальників вимагають розпуску парламенту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

О десятій ранку учасники протесту заповнили усю площу перед Маріїнським палацом. В руках у них були саморобні плакати з критикою та образами на адресу чинної влади, і прапори, передовсім об’єднання «Вперед», яке пов’язують з народним депутатом від БЮТ Наталією Королевською, та Радикальною партією Олега Ляшка. З боку Маріїнського парку підходили нові й нові колони.

Виступаючи перед зібранням, Наталія Королевська озвучила основні вимоги акції протесту. «Наше завдання – продемонструвати владі, хто насправді працює, хто створює робочі місця і платить податки. Ганьба цій Верховній Раді, яка не прислухалась до жодного законопроекту, підготованого людьми. Ганьба політикам, які водять фальшивих підприємців до себе в кабінети за ручку, щоб показувати, ось, мовляв, як гарно живеться в країні!» – зазначила Королевська.

До обіду, за різними підрахунками, до протесту долучилося від трьох до п’яти тисяч осіб. Люди принесли з собою кількадесят гарбузів – написали на них звернення до урядовців та провладних депутатів і настромили на гостре навершя високого паркану, що віднедавна оточує площу перед парламентом.

Міліція і мітингувальники: хто кого побив?

Паркан, під вагою навішених на нього гарбузів став хитатися, і декілька осіб кинулися його розгойдувати. Зрештою, впали на землю металеві ворота, а за ними – ще кількадесят метрів паркану.

Учасники протесту були розлючені настільки, що вивертали із землі стовпи, які залишилися. Вони побігли у пролом, і стали лаятися з бійцями «Беркуту», який на той момент перекрив вхід до парламенту. Туди побігли нові лави правоохоронців, їх обкидували залишками гарбузів. Спалахнуло кілька сутичок, під час них один міліціонер втратив свідомість – кажуть, що його вдарили кастетом, іншому – розбили брову. «Беркут» почав відтісняти людей від будівлі парламенту і в цей момент впали та були потовчені ногами правоохоронців двоє журналістів, одному з них розбили камеру.

Тоді координатори мітингу закликали людей не провокувати міліцію, і перейти до будинку уряду.

За фактом знищення паркану і сутичок із міліцією розпочалося слідство, МВС готується порушити кримінальну справу за фактом «хуліганство», але статтю можуть змінити, заявив журналістам начальник департаменту охорони громадського порядку Віктор Ратушняк.

«Міліцію обкидували різними предметами, били палицями. Тоді було ухвалене рішення відтіснити людей з площі перед Радою. Коли правоохоронці дійшли до місця, де був паркан, вони дозволили і далі проводити масові заходи. Попередньо кваліфікуємо ці дії як прояв хуліганства та масові порушення громадського порядку», – сказав Ратушняк.

Він також заявив, що нічого не знає про побитих міліцією журналістів, але пообіцяв, якщо слідство доведе вину правоохоронців, їх буде притягнено до відповідальності. Водночас Віктор Ратушняк не зміг пояснити, чому окремі люди з символікою акції протесту, за спостереженням журналістів, спочатку спілкувалися з «беркутівцями», а потім – брали участь у мітингу.

Чи будуть протести мирними – залежить від дій влади – політолог

Нинішня влада дійсно може влаштовувати провокації, щоб дискредитувати опозицію, та мати аргументи для застосування сили, вважає політолог Олександр Палій. Однак на його думку, головною причино цих подій є реальні суспільні настрої.

«Є соціальна база для масових протестів. Але це не лише невдоволення своїм соціальним становищем. Сама поведінка, стилістика влади – зовсім не відповідає уявленням основної маси українців про справедливість. Це можна легко виправити, але влада цього не помічає, – зазначив експерт. – Українці дуже толерантні. Тому майбутні акції протесту будуть починатися як мирні. А як вони розвиватимуться – залежатиме лише від дій влади».

Організатори нинішніх протестів заявили, що планують провести 1 грудня загальнонаціональний страйк, до якого, серед інших, пообіцяли долучитися об’єднання представників малого та середнього бізнесу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG