Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті замість декриміналізації «статті Тимошенко» буде блокування?


Верховна Рада, 6 вересня 2011 року
Верховна Рада, 6 вересня 2011 року

Київ – Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що фракції парламенту домовилися про розгляд у другому читанні закону про лібералізацію покарань за деякими статтями Кримінального кодексу. Він про це повідомив у понеділок після засідання погоджувальної ради. Водночас, за словами Литвина, парламентські більшість та опозиція не мають компромісу щодо декриміналізації злочинів, передбачених статтями 364-ю і 365-ю, у скоєнні яких звинувачують колишніх Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко та міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Відтак, наслідком розгляду законопроекту, на думку спікера парламенту, може стати блокування роботи парламенту.

Верховна Рада має остаточно визначитися із законопроектом про гуманізацію відповідальності за порушення у господарській діяльності, заявив у понеділок заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. За його словами, для опозиції важливе будь-яке рішення, щоб Президент України Віктор Янукович не міг дезінформувати міжнародну спільноту стосовно ситуації з Юлією Тимошенко напередодні поїздок до Варшави та Брюсселя.

Крім того, у залежності від результатів розгляду питання про декриміналізацію БЮТ-«Батьківщина» вирішить, чи брати надалі участь в роботі комісій та комітетів Верховної Ради. Про це заявив заступник голови фракції Андрій Кожем’якін.


«Фракція БЮТ-«Батьківщина» заявляє, що головним завданням у Верховній Раді вона вважає для себе боротьбу за свободу Юлії Тимошенко. Влада зрозуміла, що вбити Тимошенко політично не можливо, і вона намагається її вбити фізично у в’язниці. Тому фракція БЮТ-«Батьківщина» визначиться щодо подальших своїх дій за результатами розгляду законопроекту № 9221. І ми вимагаємо першим питанням поставити цей законопроект», – наголосив Кожем’якін.

Опозиція пропонує внести поправки до цього законопроекту, які стосуються декриміналізації статей 364-ї і 365-ї, за якими засудили Юлію Тимошенко і судять Юрія Луценко.

Голосів за декриміналізацію у Верховній Раді немає – Литвин

Фракція Партії регіонів не обіцяє підтримати пропозицію щодо декриміналізації, хоч розглядати проект закону як такий не проти. Про це на погоджувальній раді говорив керівник фракції Олександр Єфремов.

«Не проти законопроекту 9221, наша фракція. Лише я дозволю собі нагадати, що минулий тиждень пленарний так само починався. Нас змушували, навіть блокуванням, щоб ми поставили у першочерговому порядку розгляд цього законопроекту. Потім наші колеги заблокували роботу Верховної Ради, щоб ми не розглядали законопроект. Тому давайте домовимося, що якщо ми йдемо на зміни у порядку денному і на включення цього законопроекту, то щоб не було минулого тижня. Тоді ми можемо підтримати», – наголосив Єфремов.

Утім, саме блокування роботи парламенту є одним із ймовірних результатів розгляду питання про декриміналізацію «статей Тимошенко та Луценка», зауважив спікер Володимир Литвин. За його словами, у Верховній Раді немає достатньої кількості голосів депутатів для підтримки відповідних змін до Кримінального кодексу. Литвин висловив переконання, що фракції мають шукати компроміс.

«Будемо його розглядати, намагатися знайти компроміс, бо інакше неможливо буде розглядати закон про вибори народних депутатів. Буде тоді відповідна дія у Верховній Раді. Це я сказав як прогноз. Тому, очевидно, ці обставини треба нам усі враховувати», – припустив Литвин.

На початку жовтня цього року Верховна Рада ухвалила у першому читанні президентський проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності)».

Минулого пленарного тижня, на початку листопада, депутати з фракції БЮТ-«Батьківщина» блокували трибуну та президію парламенту. Вони вимагали не розглядати законопроект щодо декриміналізації низки статей Кримінального кодексу, оскільки більшість відмовилась голосувати за поправки, запропоновані опозицією.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG