Доступність посилання

ТОП новини

Таємні покровителі не захистили псевдопрофесора Слюсарчука від затримання


Львів – Професора Національного університету «Львівська політехніка» Андрія Слюсарчука, лауреата Державної премії, вчора затримали правоохоронці і під конвоєм доставили у Львів. Проти Андрія Слюсарчука порушені дві кримінальні справи: за шахрайство і за підроблення документів. Цього чоловіка роками називали вундеркіндом із феноменальною пам’яттю. Він володіє гіпнозом і має сильних таємних покровителів.

Газета «Експрес» протягом шести тижнів подавала серію матеріалів про професора, «нейрохірурга» Андрія Слюсарчука і довела, що він без медичної освіти лікував людей небезпечними ліками. Наслідком були щонайменше три смерті, десятки покалічених людей.

Два медичні заклади у Москві та Вінниці офіційно повідомили, що у них не навчався Андрій Слюсарчук. До слова, під час публікації матеріалів на Радіо Свобода і в газеті «Експрес» не було жодної людини, яка б написала, що вчилась із Андрієм Слюсарчуком, а на підтвердження надіслала б бодай фотографію з медуніверситету. У цього чоловіка освіта – ПТУ , але він викладав у львівській політехніці, у гуртожитку цього навчального закладу проводив свої дослідження на студентах і дорослих людях.

Працівниця університету пані Соколовська від його експериментів померла. І свідком цієї сумної історії був працівник Львівської обласної прокуратури. Про що в одному з коментарів Радіо Свобода розповів сам Андрій Слюсарчук.

«Я тоді надавав тільки медичну допомогу. Є працівник обласної прокуратури, Макогон Юрій, який у той злощасний день сидів у мене в хаті. Ми друзі. Він був у курсі, я годину боровся за її життя», – сказав Радіо Свобода Андрій Слюсарчук кілька тижнів тому.

Андрій Слюсарчук
Андрій Слюсарчук
Професорський атестат підписаний Табачником

Як з’ясувалось, упродовж 13 років Андрій Слюсарчук був на підписці про невиїзд. У 1996 році проти нього була порушена перша кримінальна справа: правоохоронці йому інкримінували шахрайство. Але це не заважало чоловікові називати себе нейрохірургом, продавати людям ліки, які, за визначенням лікарів, були просто небезпечні для життя; бути героєм телевізійних програм і новин і навіть зустрітись з Президентом Ющенком, який видав Указ про створення інституту мозку в Україні, яким мав керувати і оперувати людей Слюсарчук.

А торік під покровительством Міністерства освіти Вища атестаційна комісія присвоїла Андрію Слюсарчуку звання професора на підставі фальшивих дипломів. Як керівники гуманітарної галузі Кабміну не перевірили документи? В Україні сотні гідних науковців не можуть роками дочекатись звання «професора». Ба більше, вже восени цього року президентським указом Слюсарчук удостоєний Державної премії «за наукові досягнення в галузі освіти» ( премія 150 тисяч гривень). Чому досі не відкликаний цей указ? Бо за 20 років не було такого прецеденту.

Таємні покровителі захищають Слюсарчука

Головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок повідомив Радіо Свобода, що журналісти надали всі матеріали розслідування правоохоронцям. У них є понад 100 вражаючих свідчень людей, які потерпіли від Андрія Слюсарчука і жодного позитивного прикладу зцілення людини.

«Ми очікуємо, що найближчі декілька днів стануть найважчими у цьому розслідуванні. Чому? Бо, з одного боку, є доведені факти вини людини: свідчення жертв, щонайменше три смерті. З іншого боку, є ще одна реальність – це люди, його таємні покровителі, які дозволяли йому займатися цими гастролями. Факт, що є атестат професора, виданий йому у червні минулого року на підставі фіктивних документів і підписаний особисто міністром освіти Дмитром Табачником. Є указ Президента від 30 вересня цього року про Державну премію, який досі не скасований. Для міліції це індульгенція. Те, що відбуватиметься в перші дні, і визначить напрямок подальшого проведення слідства», – каже Ігор Починок.

Чи справа Андрія Слюсарчука буде доведена до суду? Чи буде винесений справедливий вирок, на який очікують потерпілі? Нині завчасно робити якісь прогнози. Триває слідство, традиційно правоохоронці утримуються від будь-яких коментарів. Але надто багато покровителів у владі, у правоохоронних органах і прокуратурі має цей чоловік...
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG