Доступність посилання

ТОП новини

Митні пільги для Чорноморського флоту Росії


Київ – Сьогодні почнеться черговий раунд українсько-російських переговорів щодо перебування Чорноморського флоту на території України. Росія намагається отримати митні пільги на ввезення товарів для флоту. Про це повідомив речник МЗС України. За прогнозом експертів, офіційний Київ готовий піти назустріч Москві у цьому питанні.

Як повідомив глава прес-служби Міністерства закордонних справ України Олександр Дикусаров, сьогодні та завтра експерти України та Росії обговорюватимуть запропонований Москвою проект угоди між урядами двох держав. У ньому йдеться про пільговий митний режим для російських товарів.

«Центральним питанням буде робота над проектами українсько-російських угод. Зокрема, запропонованого російською стороною проекту Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про пільговий митний режим при ввезенні на територію України матеріально-технічних засобів і товарів для Чорноморського флоту Російської Федерації», – розповів Олександр Дикусаров.

Водночас, представник українського зовнішньополітичного відомства не уточнював, якою мірою можливе запровадження таких пільг відповідає українським законам. Олександр Дикусаров запропонував почекати завершення переговорів, коли буде повніша інформація.

Пропозиція, від якої не відмовляться

Експерт із питань міжнародної безпеки Григорій Перепелиця припускає, що влада України дослухається до прохання Росії. Адже вона це робила не раз у схожих ситуаціях, зазначає експерт. Україна авансом віддала в оренду до 2042 року всі об’єкти, які орендує Чорноморський флот. Водночас, незважаючи на те, що у Фонді держмайна України заявляли минулого літа про необхідність повної інвентаризації нерухомості флоту, її не здійснять. І підставою для такого свого висновку Григорій Перепелиця називає ті ж самі Харківські угоди. Вони стали, на його думку, справжнім Ватерлоо для України.

«Теперішня влада (як центральна – у Києві, так і у Севастополі) намагаються зробити для Чорноморського флоту комфортніші умови, ніж для власних військово-морських сил. І це стосується питання переозброєння Чорноморського флоту, і питання мита. І, думаю, що й питання орендної плати – теж на пільгових умовах. Чорноморському флоту робитимуть усі преференції. Незважаючи на високу ціну російського газу», – вважає Григорій Перепелиця.

Мова не просто про митні пільги

Чорноморський флот Росії за своєю військовою потужністю поступається навіть турецькому флоту, він не здатен конкурувати з військово-морськими силами країн НАТО. Це констатує інший експерт, Валентин Бадрак. І всі дії, пропозиції росіян щодо свого флоту мають на меті передусім вплив на ситуацію в Україні.

«Наявність Чорноморського флоту на українській території дозволяє фактично у будь-який момент дестабілізувати обстановку. В будь-який спосіб. Одна з версій – те, що було 2006 року, коли залучили українські політичні сили для зриву міжнародних військових навчань. І це могло призвести до проблем. Друга версія: після зміни своєї військової доктрини Російська Федерація має можливості захищати інтереси росіян на території інших країн. Тобто, будь-яка ситуація дестабілізації, будь-який прояв екстремізму і наявність там (а це легко штучно зробити) не лише росіян, а кого Росія вважає такими... І можна спрогнозувати, що важіль впливу є дуже суттєвим», – каже Валентин Бадрак.

Тим часом, російські представники заперечують будь-яку політичну складову у своєму проханні Україні запровадити митні пільги на ввезення товарів для Чорноморського флоту.

Український уряд рекомендував органам місцевого самоврядування Криму встановити Чорноморському флоту Росії на 2013 рік мінімальну орендну плату за користування земельними ділянками – 3% від їхньої нормативно-грошової оцінки.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG