Доступність посилання

ТОП новини

Докази злочинів Кучми є у США та в Росії – Єльяшкевич


День пам'яті Георгія Гонгадзе, Київ, 16 вересня 2011 року
День пам'яті Георгія Гонгадзе, Київ, 16 вересня 2011 року
Київ – Українська влада намагається захистити Леоніда Кучму від відповідальності за скоєні злочини, заявляють фігуранти справ, пов’язаних із діяльністю другого Президента України. Серед методів – фальсифікація матеріалів, підтасовка та втаємничення судових розглядів, кажуть вони. Утім, проти Кучми будуть нові юридичні процеси, заявив сьогодні на прес-конференції в Києві колишній депутат парламенту Олександр Єльяшкевич. Якраз 11 років тому лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив у парламенті аудіозаписи, які, за його словами, підтверджували причетність тодішнього Президента до зникнення опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. Леонід Кучма провину рішуче відкидає.

Проти Леоніда Кучми є докази, яких раніше не оприлюднювали і у межах жодного розслідування не вивчали, каже депутат Верховної Ради 2-го і 3-го скликань Олександр Єльяшкевич.

«Цих доказів багато. Це не лише записи, що відомі. Це й інші записи. Є також свідки, які цінніші, ніж записи. Є інші докази, які я зараз не можу назвати, оскільки, я гадаю, для цього потрібно отримати дозвіл на оприлюднення правоохоронних органів деяких країн. Вони є у правоохоронних системах Сполучених Штатів Америки та Росії», – заявив Єльяшкевич.

Олександр Єльяшкевич звинувачує Леоніда Кучму, зокрема, у тому, що свого часу нібито саме другий Президент дав команду знищити його.

Подольський: розслідування – це суцільна фальсифікація

У свою чергу, журналіст Олексій Подольський, який був викрадений і побитий через його громадську діяльність за часів президентства Леоніда Кучми, наголошує, що розслідування справ, пов’язаних із діяльністю колишнього голови держави, фальсифікуються.

«Все розслідування усієї цієї справи, що Єльяшкевича, що Подольського, що Гонгадзе, – це суцільна фальсифікація. Я вже знайшов фальсифікацію, і я свого часу це доведу. Підмінені документи. Розумієте, що робиться? Зараз, не тоді!» – заявив Подольський.

Натомість у Генеральній прокуратурі з усього масиву доказів під сумнів ставлять лише «плівки Мельниченка», наголосив Олексій Подольський.

Генпрокуратура хоче Мельниченка

Речник Генпрокуратури Юрій Бойченко це підтвердив і нагадав про можливе майбутнє колишнього майора Держохорони Миколи Мельниченка, який заявляв про те, що вів записи у президентському кабінеті.

«Суд визначить, чи законним способом здобуті записи Мельниченка. Йому пред’явлене звинувачення, він перебуває у міжнародному розшуку. Після того, як він буде затриманий, відповідно до рішення суду його буде доставлено для обрання запобіжного заходу у вигляді арешту», – заявив Бойченко.

Тож Олександр Єльяшкевич передав через пресу пораду для Миколи Мельниченка – ні в якому разі не повертатися в Україну, якщо він хоче брати участь у майбутніх юридичних процесах як свідок проти Леоніда Кучми.

Справу проти колишнього Президента було порушено в березні цього року. Леонід Кучма підозрюється у причетності до незаконних дій та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і незаконних дій стосовно журналіста Олексія Подольського. Нині обвинувачений та його захисники знайомляться з матеріалами справи. Коли розпочнеться суд, наразі не відомо.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG