Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент дає «зелене світло» парафуванню угод з Україною, але з їхнім підписанням хоче зачекати


Брюссель – Європейський парламент у четвер підтримав резолюцію, яка рекомендує європейській стороні у переговорах із Україною за можливості парафувати до кінця цього року угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. Документ також містить ідею надання Україні європейської перспективи. Проте, як пояснюють депутати, парафування – це тільки початок тривалого шляху, у кінці якого буде підписання та ратифікація цієї унікальної можливості євроукраїнського зближення.

Як і очікувалося, євродепутати переважною більшістю голосів підтримали рекомендації щодо майбутнього українсько-європейської угоди, сформульовані для Єврокомісії, Європейської служби зовнішніх дій та Ради Євросоюзу.

Польський європарламентар Павел Залевський, який відповідав за торговельно-економічні аспекти угоди, називає це перемогою польського головування у співдружності та каже: «Зона вільної торгівлі відкриє український ринок для продуктів з ЄС та врегулює законодавство цієї країни відповідно до європейських стандартів. Це все ще й сприятиме створенню нових робочих місць у Європейському Союзі».

В інтерв’ю Радіо Свобода він так пояснює, чому ще, на думку Європарламенту, угоду з Україною слід парафувати якнайшвидше. «Бо (ця угода) дає українському суспільству інструменти для просування подальших реформ, які демократизують державу, – каже Павел Залевський. – Так само це модернізує Україну шляхом впровадження євростандартів. У резолюції ми наголошуємо, що слід припинити політично мотивовані процеси в Україні та звільнити Юлію Тимошенко».

При цьому щодо інтриги, чи поїде Президент Віктор Янукович у день саміту Україна – ЄС на московський саміт Євразійського економічного співтовариства, польський європарламентар переконаний, що «для Президента Януковича парафування угоди із Європейським Союзом є пріоритетом».

«Від парафування до ратифікації довга дорога» – Леґутко

Парафувати, але потім зачекати із підписанням угоди про асоціацію з Україною закликають більшість євродепутатів.

«Від парафування до ратифікації – довга дорога, і здійснення кожного кроку залежатиме від того, що діятиметься в Україні. Тобто коли йдеться про парафування, то це не означає, що все вже буде позаду, бо то є цілий процес», – зауважує інший європарламентар від Польщі, Ришард Леґутко, який був автором резолюції.

Голова місії України при ЄС Костянтин Єлісєєв вітає результати голосування членів Європарламенту, та зауважує, що угода про асоціацію – це «дорожня карта як для України на шляху подолання своїх недоліків, так і для ЄС – для модернізації до безпрецедентного рівня своїх відносин із третьою країною».

«Тому, чим рішучішими ми будемо, тим більшого досягнемо. Я з нетерпінням чекаю, що на саміті 19 грудня у Києві обидві сторони зможуть досягти якомога більшого», – мовиться у коментарі українського дипломата.

Європа не хоче відштовхувати Україну

Євродепутат Ганнес Свобода, коментуючи перед мікрофоном Радіо Свобода деталі майбутнього українсько-європейського саміту, висловлює надію, що «ця зустріч буде позитивною, але все залежить насамперед від України, а не Європейського Союзу».

«Ми очікуємо позитивного сигналу з Києва щодо реформи судочинної системи та щодо справ Тимошенко, Луценка і так далі. Побачимо… Для стосунків Євросоюзу та України це буде важливий саміт, адже мова йде про підтримку не лише українського Президента чи уряду, а всього народу. Це буде свідченням того, що Європа хоче зближення, а не відштовхує Україну до союзу з Росією», – каже австрійський європарламентар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG