Доступність посилання

ТОП новини

Янукович додав зовнішньополітичної інтриги


Київ – Президент Віктор Янукович не дав прямої відповіді на запитання, де перебуватиме 19 грудня – на запланованому раніше саміті Україна – ЄС у Києві чи на саміті ЄврАзЕС у Москві. За словами глави держави, він «перебуватиме там, де йому необхідно бути». Експерти розцінили таку відповідь, як не дуже вдалу спробу тиску на Євросоюз.

Президент Віктор Янукович не спростував інформацію про свій візит до Росії 19 грудня та заявив, що він перебуватиме там, де це буде необхідно. Таким чином він прокоментував офіційно спростовану інформацію про те, що замість саміту Україна – ЄС, де мають бути підписані угода про асоціацію та зону вільної торгівлі, він може відбути до Москви на міждержавну раду євразійської економічної співдружності. Раніше неодноразово зазначалося, що членство в ЄврАзЕС несумісне зі створенням зони вільної торгівлі із ЄС.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов назвав таку відповідь Президента цілком прийнятною і належно обґрунтованою.

«Зрозумілішої відповіді й бути не може! Президент буде там, де це відповідатиме національним інтересам України. На тому заході він і буде! А людина він дуже мудра – Президент», – зауважив Михайло Чечетов.

Контратака з непередбачуваними наслідками

Натомість заступник голови парламентського комітету з питань євроінтеграції депутат-бютівець Степан Курпіль зазначив, що подібні заяви негативно сприймають у Європі. Тож, вони не сприяють офіційно проголошеному курсові на євроінтеграцію.

«Щонайменше такі речі сприймаються у Європі як непорозуміння, а якщо говорити звичайною мовою, а не дипломатичною – то це просто хамство. Так можуть себе поводити тільки диктатори або ті, хто планує стати диктатором. Наш Президент уже не раз дивував європейців. Так само було із обіцянками щодо Юлії Тимошенко», – сказав Степан Курпіль.

Проте, на його думку, є підстави сподіватися, що саміт Україна – ЄС та ухвалення відповідної угоди все-таки відбудеться.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що подібна заява Віктора Януковича є свого роду інформаційно-політичною контратакою української влади.

«Європа тисне на Януковича у справі Тимошенко, Янукович вирішив контратакувати. Але це дуже ризикована гра. Бо європейці самі коливаються щодо України. Тож, це може посилити позиції тих, хто виступає проти угоди. Тобто, ефект може бути зворотнім», – вважає експерт.

ЄС хоче залишити Януковича без помпезності?

Представник німецького фонду імені Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе припускає, що така невизначеність керівництва України зумовлена намірами європейців підписати угоду без зайвих урочистостей та помпезності з огляду на складнощі у стосунках між Україною та ЄС.

«Думаю, зрозуміло, що в таких умовах, які є сьогодні у відносинах між Євросоюзом, максимум, що може бути на саміті – це парафування угоди про асоціацію. Це не може бути якась помпезна процедура підписання, а просто технічне завершення», – зауважив Ніко Ланґе.

У четвер співголова комісії з парламентської співпраці Україна – ЄС Павел Коваль заявив, що угода про асоціацію та зону вільної торгівлі готова до парафування на саміті. Він також наголосив, що, судячи з перебігу переговорів, є надія на те, що документ буде парафований саме на саміті в Києві. Проте раніше заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що офіційний Київ не мав «принципових намірів» парафувати угоду про асоціацію з Євросоюзом на грудневому саміті.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG