Доступність посилання

ТОП новини

Вирішальний момент у змаганні за Україну (світова преса)


Прага – Відомі західні видання врозбрід розмірковують про перспективи розвитку стосунків України із Заходом та про долю нової угоди між ЄС і Києвом, що може бути відкладена у зв’язку з ув’язненням Юлії Тимошенко. Деякі випливові західні експерти вважають, що ще рано говорити про можливий сценарій запланованого на 19 грудня саміту України – ЄС, бо Європа не відмовляється від України, а Київ ще не досягнув вигідної для себе газової угоди з Москвою. Хоча є аналітики і політики, які скептично ставляться до намагань польських і шведських політиків врятувати «Східне партнерство» і угоду ЄС з Україною. Тим часом деякі видання попереджають, що до керівництва татарським рухом у Криму рвуться радикали, що таїть у собі небезпеку розв’язання терору на півострові.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» коментує натяки Президента Януковича на можливу «паузу» у стосунках між Києвом та Брюсселем словами: «Віктор Янукович повертається спиною до Європейського Союзу». Видання вважає не випадковою інформацію про ймовірне приєднання Президента України 19 грудня до саміту ЄврАзЕС у Москві та ймовірне демонстративне ігнорування ним саміту Україна – ЄС, що також призначений на 19 грудня в Києві. Головна причина такої поведінки Януковича, як зауважує газета,– незгода з тиском та попередніми умовами з боку Євросоюзу щодо звільнення й повернення до політичного життя Юлії Тимошенко.

Американське аналітичне видання «Стратфор» вважає, що візит міністрів закордонних справ Швеції і Польщі, Карла Більдта та Радослава Сікорського до Ріната Ахметова минулої середи «на футбол» у Донецьк означає, що «Європа в даним момент не має намірів відмовлятися від України» і намагається використати всі реальні можливості для звільнення з ув’язнення політика Юлії Тимошенко та уможливити укладення угоди з Україною вже до кінця цього року. Видання також вважає, що цей візит дипломатів до чи не найбільш впливового олігарха в українській політиці свідчить про настання «вирішального моменту в змаганні між ключовими членами ЄС і Росією за Україну».

Польська «Жечпосполіта» запитує, чи не вибрав уже Янукович на сьогодні зближення з Росією, коли з’явилося повідомлення про його ймовірну участь у саміті ЄврАзЕС у Москві 19 грудня і тим самим ігнорування Президентом України саміту Україна – ЄС цього ж дня у Києві, якого ніхто поки що не скасовував, за офіційною інформацією з Брюсселя. Газета також наголошує, що в Україні аналітики вже назвали візит Карла Більдта і Радослава Сікорського до Ріната Ахметова в Донецьк «візитом розпачу», поразкою європейської та, зокрема, польської дипломатії в Україні і сумніваються у впливі Ріната Ахметов на визволення Юлії Тимошенко. Один із аналітиків та політиків у Києві Вадим Карасьов сказав «Жечпосполитій», що «Ахметов тут не допоможе, бо Янукович не збирається звільняти Тимошенко і ризикувати програти вибори до парламенту в 2012 році, а потім президентські вибори через три роки».

Російська «Нєзавісімая газета» попереджає, що нещодавній мітинг у Сімферополі, названий «загальнонародними зборами кримських татар», є провокацією радикалів, за якими можуть стояти зовнішні сили, зокрема Росія. Цей мітинг, на який зібралося до 300 осіб, вимагав відставки глави Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Такі спроби мають місце вже давно і експерти кажуть, що деякі з радикальних сил активізувалися саме після досягнення домовленості з ОБСЄ з приводу проведення Міжнародного форуму щодо безпеки і майбутнього в Україні кримськотатарського народу. Кримські співрозмовники «Нєзавісімой газети» стверджують, що мусульманські радикали в Криму, які готуються до ймовірних терактів і воєнних дій, і надалі існують, готуються до ускладнення ситуації. Експерти у Києві не виключають, що такі сценарії дестабілізації вигідні Росії «з метою посилення випливу на українську владу».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG