Доступність посилання

ТОП новини

Харків’яни протестують проти підвищення квартплати


У Харкові збирають підписи за розпуск парламенту, відставку президента та проти підвищення комунальних тарифів, 1 грудня 2011
У Харкові збирають підписи за розпуск парламенту, відставку президента та проти підвищення комунальних тарифів, 1 грудня 2011
Харків – У Харкові збирають підписи проти підвищення квартирної плати. Із 1 січня міська влада планує збільшити тарифи удвічі. Кілька сотень людей зранку зібралися біля майдану Свободи у центрі міста, щоб висловити невдоволення новими розцінками.

Нові тарифи міська влада планує ввести з 1 січня. Найдорожчим пунктом у розрахунку квартплати лишається прибирання прибудинкової території.

З нового тарифу чиновники виключили лише один пункт – збір та утилізація сміття. За це харків’янам пропонують платити окремо.

Пенсіонерка Ольга Іванівна скаржиться: їй із сусідами і зараз доводиться окремо збирати гроші і платити прибиральниці у під’їзді. В покращення роботи комунальників після збільшення тарифів жінка не вірить.

«Самі платимо прибиральниці, кожного місяця збираємо по десять гривень… І ремонт у під’їздах робимо! І при цьому все оплачуємо, а воно нічого не робиться… І ось як було, так і буде. І бруд буде, і сміття не буде вивозитись, а гроші візьмуть», – скаржиться Ольга Іванівна.

А Галина Іванівна після смерті рідних залишилася одна у трикімнатній квартирі. Лише за користування ліфтом на місяць вона сплачує 70 гривень, за рік виходить 840. Стільки ж сплачує і сусідня родина з чотирьох осіб.

Від наявності підйомника і кількості поверхів у будинку залежить квартплата. Тепер для пенсіонерки вона значно збільшиться.

«Було 108 гривень, тепер буде 180. І це без прибирання сміттєзбірника та вивезення сміття… Ось це виходить за опалення 400 гривень, квартплата 215, і в сумі десь 700 гривень буде мені за квартиру. Як з пенсії можна жити пенсіонеру? Не згодна я з цими тарифами! Якщо в них грошей для «Житлокомсервісу» не вистачає, хай беруть з бюджету. Бо на знесення пам’ятника в них гроші є, на лавки (для метро) по 630 тисяч гривень гроші є, ну як це так?!» – каже пенсіонерка.

Черга до намету, де збирають підписи проти підвищення комунальних тарифів
Черга до намету, де збирають підписи проти підвищення комунальних тарифів
Харків’яни пишуть – у міськраді чекають листів?

Проект рішення міськвиконкому про підвищення квартплати в середині листопада опублікувала офіційна газета міськради «Харьковскіе ізвестія». Міський голова Геннадій Кернес заявив, що здорожчання пов’язане зі зростанням мінімальної зарплати в Україні і цін на матеріали, які необхідні для утримання житлового фонду. В мерії повідомили, що зауваження від харків’ян щодо нових розцінок прийматимуть впродовж місяця.

Листи городяни почали писати сьогодні. Активісти ВО «Свобода» спеціально для цього зранку поставили намет біля станції метро «Університет», що поруч із майданом Свободи. Одразу ж перед ним вишикувалася черга.

«Можу сказати, що листів роздали понад три тисячі. І люди, ви бачите, підходять і підходять, бо тема дуже болюча для харків’ян. Людина пише про те, що, ознайомившись з їхніми цифрами, які вони надрукували в газетах, що вони з цим не згодні, що вони вважають їх необґрунтованими», – розповів один з організаторів збору підписів Валерій Коник.

Чиновники не зобов’язані читати скарги – експерт

Утім, такі листи не матимуть жодного впливу, переконаний експерт із питань ЖКГ Харківської правозахисної групи Михайло Гаєвський. Законодавчо чиновників ніхто не зобов’язує читати скарги населення, каже він.

Натомість, зі слів Гаєвського, влада повинна виносити такі питання на громадське обговорення, а вже потім затверджувати на виконкомі. У Харкові ж цього не зробили.

Востаннє у місті переглядали тарифи три роки тому. У мерії наголошують, що з запровадженням нових розцінок соціально незахищені харків’яни зможуть оформити субсидію на оплату житлово-комунальних послуг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG