Доступність посилання

ТОП новини

Ухвала Європарламенту сподобалася і владі, і опозиції


Київ – В Україні вітають ухвалу Європарламенту, який виступив за парафування угоди про асоціацію з Україною у цьому році та її підписання в наступному. Водночас європарламентарі закликають передбачити механізми зупинення дії угоди про асоціацію у випадку порушень Києвом демократичних принципів. МЗС України сподівається, що угоду парафують саме на саміті Україна – ЄС. Натомість експерти сумніваються, що на саміті будуть ухвалені якісь важливі рішення.

Президент Віктор Янукович назвав ухвалу Європарламенту хорошою новиною. Він також запевняє, що проблеми, на які вказує Європарламент, в Україні відомі.

Колишній віце-прем’єр з питань євроінтеграції Олег Рибачук вважає, що ухвала Європарламенту містить тези, прийнятні як для української влади, так і для опозиційних сил.

«Опозиція зверне увагу, що ЄС вимагає зупинити політичні репресії. А влада буде говорити, що те, що Європарламент закликає парафувати угоду [про асоціацію], говорить про перспективу», – зазначає він.

Саміт не стане засобом пропаганди

Перший заступник голови парламентського комітету з питань євроінтеграції Володимир Вечерко запевняє, що в Україні з розумінням ставляться навіть до пункту про механізми зупинення дії угоди про асоціацію у випадку порушень демократичних принципів.

Водночас Володимир Вечерко відмовився коментувати заклик Європарламенту до української влади забезпечити участь Юлiї Тимошенко та інших опозиційних лідерів у майбутніх виборах.

«Як можна пов’язувати питання європейської інтеграції зі взагалі іншими питаннями?» – дивується Володимир Вечерко.

Член парламентського комітету у закордонних справах депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій вважає, що українська влада мала б тепер зробити крок назустріч, якщо сподівається на поступ у відносинах з ЄС. Утім, парламентар наголошує, що «у питанні переслідування політичних опонентів Віктор Янукович стоїть на агресивній позиції».

У МЗС України сподіваються, що парафування угоди про асоціацію має відбутися саме на грудневому саміті. Проте Олег Рибачук вважає, що цього, скоріш за все, не станеться.

«ЄС не схильний робити із цього якусь пропагандистську акцію, де українська влада могла б потім в усіх сюжетах показувати момент парафування важливого документу і стверджувати, що всі розмови і скарги опозиції, звинувачення – все це неправда, бо ми парафували таку угоду. Я думаю, такого подарунку ЄС українській владі не зробить, але може дати шанс», – вважає він.

Водночас, на думку колишнього віце-прем’єра, парафування угоди таки може відбутися цього року, але не на саміті, а на менш представницькому заході.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG