Доступність посилання

ТОП новини

Нова фіскальна дисципліна для Європи


Канцлер Німеччини Ангела Меркель та французький президент Ніколя Сакозі зустрілися в Парижі, 5 грудня 2011 року
Канцлер Німеччини Ангела Меркель та французький президент Ніколя Сакозі зустрілися в Парижі, 5 грудня 2011 року
Париж – Напередодні чергового саміту Європейського союзу, що має відбутися 8 грудня, канцлер Німеччини Ангела Меркель та французький президент Ніколя Сакозі зустрілися в Парижі, щоб розробити новий спільний підхід до подолання боргової кризи в Єврозоні. Їхні висновки: Єврозона потребує нової угоди, в якій національні бюджети будуть контролюватися суворіше, а до країн, де виникнуть дефіцити бюджету, будуть застосовані санкції.

Пропозиція Меркель та Саркозі – це фактично створення глибшого фіскального союзу з централізованим наглядом над національними бюджетами. Серед положень нової угоди таке:

  • Якщо бюджетний дефіцит країни перевищує 3% ВВП, автоматично застосовуються санкції.
  • Кожна країна повинна ухвалити конституційне положення, яке вимагає збалансування національних бюджетів.
  • Відтепер всі мають дотримуватися фінансово-юридичних принципів, встановлених МВФ.
  • Одноголосний підхід до вирішення фінансових проблем має бути замінений простою більшістю 85%.
  • Допоки триває криза, лідери держав мають зустрічатися щомісяця з конкретними пропозиціями щодо підтримки економічного зростання в єврозоні.

Головне – зберегти євро

Німеччина та Франція ­– найпотужніші європейські країни. Саркозі і Меркель це добре розуміють, розбіжності в їхніх поглядах і підходах щодо подолання кризи можуть її лише поглибити. На цьому наголосив французький президент: «Німеччина і Франція – це дві великі економіки Європи. Ризикувати розбіжністю між нами – це ризикувати вибухом Європи. Ця криза покладає на нас додатковий обов‘язок єдності».

Меркель та Саркозі хочуть, щоб усі 27 країн-членів ЄС ухвалили свої пропозиції щодо фінансової відповідальності, однак, якщо це неможливо, тоді обов‘зково ті 17 країн, які є членами єврозони, мають жити за цими новими правилами. Лідери Німеччини та Франції предствлять свої пропозиції президентові Європейської Ради цієї середи, 7 грудня.

Головне – зберегти євро і посилити його можливості бути позитивно впливати на європейську стабільність, каже Ангела Меркель: «Я думаю, ці пропозиції показують, що ми абсолютно рішучо робитимемо все, щоб євро було стабільною валютою та важливим чинником європейської стабільності».

Рішуче ні єврооблігаціям

Меркель нагадала, що час летить і у даній ситуації важливо діяти швидко й рішуче.

Лідери Німеччини та Франції також вкотре відкинули пропозиції щодо емісії єврооблігацій, деякі фінансові аналітики вважають, що це послабило б кризу.

«Німеччина і Франція погоджуються, що єврооблігації – це не вихід з кризи. Ні в якому разі. Я хочу сказати французам, що це було б дивно єднати наші борги, щоб Німеччина і Франція сплачувала борги інших і не контролювала емісії», – сказав Саркозі.

Дискусії щодо пропонованих змін повинні завершитися до березня наступного року і таким чином запобігти майбутнім подібним кризам.

Одразу після зустрічі Меркель і Саркозі активність на європейських біржах підскочила вгору.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG