Доступність посилання

ТОП новини

У Печерському суді Києва починається розгляд скарги адвокатів Кучми


Леонід Кучма біля генеральної прокурори у Києві, 24 березня 2011 року
Леонід Кучма біля генеральної прокурори у Києві, 24 березня 2011 року
Київ – Сьогодні у Печерському суді Києва мають почати розгляд скарги адвокатів другого Президента незалежної України Леоніда Кучми. Адвокати опротестовують порушення проти нього кримінальної справи. Леоніда Кучму звинувачують у перевищенні службових повноважень, внаслідок чого загинув журналіст Георгій Гонгадзе. Напередодні розгляду справи одного з ключових свідків звинувачення – колишнього охоронця президента, майора Миколу Мельниченка, – оголосили у розшук. Він переховується зараз за кордоном.

Адвокати Леоніда Кучми переконані, що кримінальну справу проти колишнього глави держави порушили незаконно. Мовляв, за рішенням Конституційного Суду, не можна будувати обвинувачення на доказах, отриманих незаконним шляхом. За твердженням захисників, це підтверджує неможливість використання записів, зроблених Миколою Мельниченком у кабінеті Президента, як доказів у справі.

Речник Генпрокуратури України Юрій Бойченко утримався від коментарів щодо позиції обвинувачення.

«Наша позиція буде оприлюднена в суді. Зараз ми не можемо цього говорити, бо це виглядатиме, як тиск на суд», – зазначив речник ГПУ.

Кучму лякають новими викриттями

За даними, які Радіо Свобода отримало з добре поінформованих джерел, є велика ймовірність того, що скаргу в справі Кучми задовольнять. Мовляв, «плівки Мельниченка», фактично, є єдиним доказом у справі. А сам Микола Мельниченко так і не надав усієї інформації про походження записів. До того ж, зараз колишнього президентського охоронця оголосили в розшук і він переховується за кордоном.

Тим часом колишній народний депутат Олександр Єльяшкевич наголошує, що «плівки Мельниченка» не єдиний доказ проти Леоніда Кучми.

«Хто вам сказав, що мало підстав для того, щоб порушити безліч справ проти Президента Кучми? Це не лише записи його розмов. Це і свідчення, це інші докази», – переконує Олександр Єльяшкевич.

Проте він відмовився уточнити, які саме докази провини другого Президента існують. За словами Олександра Єльяшкевича, «про це поговоримо тоді, коли будуть конкретні юридичні процеси».

Кримінальну справу проти Леоніда Кучми порушили у березні цього року. Сам він свою провину категорично заперечує. Зараз слідство у справі завершили, і обвинувачені та потерпілі, якими визнано родичів загиблого журналіста, ознайомлюються з матеріалами.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG