Доступність посилання

ТОП новини

Податкова звітує про рекордну суму податків


Київ – За останній місяць в Україні зібрали рекордну суму податків – понад 22 мільярди гривень. А від початку року прибутки загального фонду бюджету зросли у півтора раза. Про це повідомив новий голова Державної податкової служби України Олександр Клименко. Натомість опозиціонери дивуються, чому тоді в уряду не вистачає грошей для соціальних виплат.

На сьогодні бюджет України наповнюють 2,8 мільйона платників податків: 722 тисячі – це підприємства, а решта – приватні підприємці. За останній рік їх удвічі рідше перевіряли податкові інспектори, констатує голова Державної податкової служби України Олександр Клименко. При цьому від початку року податкові платежі в загальний фонд бюджету зросли до 170,4 мільярдів гривень, а це в півтора раза більше, ніж минулого року.

«Але я хочу підкреслити, що ця видатна подія не є приводом для захоплення стаханівською романтикою. Нам не потрібні рекорди будь-якою ціною, рекорди заради рекордів. Ми повинні створити систему сталого наповнення бюджетів усіх рівнів. Систему, засновану на принципах поваги до платника, безумовного паритету потреб та інтересів платника. Як казав Шарль Монтеск’є: «Головне у справі податків – визначити не те, що економіка може дати, а те, що вона може давати завжди». Від себе додам: давати добровільно, без тиску й примусу», – зауважив Олександр Клименко.

За офіційними даними, 96% відсотків податків були сплачені добровільно.

«Або десь гроші зникають… або щось не так нам рапортують» – Ляпіна

Якщо грошей стало більше, то чому в уряду не вистачає грошей на соціальну політику, дивується заступник голови парламентського комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна з фракції НУНС.

«У мене логіка в голові не складається. Або десь гроші зникають між тим, як вони сплачені в бюджет і потім, як пораховані на видатки, або щось не так нам рапортують. Я не маю доступу до баз даних податкової, щоб сказати, наскільки достовірна ця інформація, про таке шалене зростання сплати. Але я знаю точно, що у нас є з бюджетом проблеми», – сказала Ляпіна у коментарі Радіо Свобода.

Боротьба з «тінню» як джерело наповнення бюджету

Голова Державної податкової служби Олександр Клименко говорить, що першочерговим питанням для податківців є наповнення бюджетів усіх рівнів шляхом легалізації «тіньових» зарплат та виведення «з тіні» бізнесу.

Проте лише дій податківців не вистачить, попереджає президент Центру ринкових реформ, колишній міністр економіки Володимир Лановий. Українським бізнесменам потрібні гарантії, що їхні вкладені гроші не будуть втрачені, зокрема через інфляцію чи коливання курсу валют. Крім того, не повинно бути протекції від влади чи втручання міліції у справи підприємців. Всього цього нині немає, і це лише кілька причин, чому бізнес іде у тінь.

«У нас із серйозних бізнесменів ніхто не вірить ні в майбутнє, ні в якусь лояльність, тому гроші вивозять за кордон. Витоки капіталу з України більші, ніж притоки іноземного капіталу в Україну. У нас дуже погана ситуація. І боротьба з «тінню» – це буде дійсно боротьба з «тінню». Це нереальна боротьба у виконанні наших податківців», – сказав Володимир Лановий.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG