Доступність посилання

ТОП новини

FEMEN заявляє про знущання в Білорусі


Мінськ – Сумно завершилася акція руху FEMEN у Білорусі. 19 грудня троє дівчат провели топлес акцію біля будинку КДБ Білорусі, вимагаючи звільнити білоруських політв’язнів. Після несанкціонованої акції дівчата самі стали в’язнями та жертвами насильства, повідомили в організації. Білоруська міліція каже, що наразі не має про це інформації. Ситуацію з’ясовують українські дипломати в Мінську.

19 грудня у першу річницю брутального розгону «мінського Майдану, яким завершилися минулорічні вибори президента Білорусі, група активісток з українського руху FEMEN (Інна Шевченко, Оксана Шачко та Олександра Немчинова) таємно прибули до Мінська і провели зухвалу акцію. На сходинках будинку КДБ Білорусі, оголившись до пояса, дівчата дістали плакати з вимогами звільнити білоруських політв’язнів й почали скандувати гасло білоруської опозиції «Живе Білорусь!»

Одна з трьох активісток при цьому була загримована під президента Лукашенка, решта мали намальовані вуса. Відразу після перфомансу від будинку КДБ дівчата втекли, тоді міліція встигла затримати лише фоторепортерів, які знімали цю акцію. Таким чином FEMEN зіпсувало білоруському КДБ професійне свято, яке вони відзначають 20 грудня.

Погрожували ножем, тим же ножем відрізали їм волосся – Ганна Гуцол

Проте за акцію помстилися. Увечері 19 грудня зв'язок з дівчатами пропав майже на цілу добу. Лише після обіду 20 грудня з'ясувалося, що дівчат з FEMEN на мінському вокзалі затримали невідомі. Про це Свободі повідомила лідер української організації FEMEN Ганна Гуцол, з якою дівчата вийшли на зв'язок з села у Гомельський області.

«Вони живі, але не здорові і дуже налякані, їх вчора на мінському вокзалі захопили співробітники КДБ», – сказала Гуцол.

За словами Ганни Гуцол, всю ніч дівчат возили в машині, потім вивезли в ліс, облили олією, погрожували підпалити, а також погрожували ножем, тим же ножем відрізали їм волосся, зняли все це на відеокамеру, забрали документи й залишили дівчат голими в лісі. Пізніше дівчата дісталися до села Беки Єльського району Гомельської області, де попросилися в хату одного з селян і подзвонили своїм подругам у Київ.

«Це були точно не хулігани», – заявила Ганна Гуцол.

КДБ: «Без коментарів»

Прес-секретар КДБ Олександр Антонович у відповідь на звинувачення в тому, що за цим стоїть його відомство, відповів: «Ні, ні. Без коментарів. Ні»

Раніше Олександр Антонович назвав акцію FEMEN в Мінську «грубою провокацією». Речник МВС Білорусі Костянтин Шалькевич повідомив Радіо Свобода, що ніякої інформації про трьох дівчат з FEMEN у нього немає, тим часом на місце виїхала оперативна бригада міліції з райцентру Єльськ Гомельської області.

Справою зайнялися українські дипломати. Як повідомили Радіо Свобода в українському посольстві, в Гомельську область виїхав український консул в Білорусі.

Троє українських дівчат були не єдиними, хто постраждав після акції пам'яті розгону протестів проти минулорічних президентських виборів. Білоруська міліція та КДБ вважали провокаціями не тільки акції топлес, але й запалювання свічок та молитви коло церков. 19 грудня було арештовано біля 60 учасників акцій у Мінську, у вівторок близько 30 з них засудили на терміни до 15 діб арешту або до штрафів.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG