Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Луценко – рік за ґратами


Київ – Сьогодні виповнюється рівно рік відтоді, як був заарештований колишній міністр внутрішніх справ, опозиційний політичний діяч Юрій Луценко. Його обвинувачують у зловживанні службовим становищем та розкраданні державного майна. Сам Юрій Луценко вважає арешт і суд над ним політичною розправою і не полишає намірів повернутися в політику.

Юрія Луценка арештували недільного дня, зненацька, коли екс-міністр вийшов погуляти із собакою. На дворі його чекали бійці спецпідрозділу СБУ.

Генпрокуратура інкримінує йому те, що він вступив у змову зі своїм водієм Леонідом Приступлюком, щоб заволодіти державними коштами.

Юрій Луценко нібито наказав влаштувати свого водія в департамент розвідувально-пошукової діяльності. На думку слідства, Леонід Приступлюк незаконно отримував підвищене грошове забезпечення, а також однокімнатну квартиру.

Із Луценком можна судити його попередників на посаді

Натомість абсолютна більшість допитаних у суді свідків – колишніх та чинних працівників апарату МВС – заявляють, що Юрій Луценко не давав незаконних вказівок. Більше того, за їхніми словами, така практика в МВС є узвичаєною. Принаймні, водії попередників Луценка на посаді були працевлаштовані так само.

Також деякі свідки говорили про тиск, який на них чинили слідчі Генпрокуратури.

«Розгляд справи триває дуже спокійно. Однак, коли треба приймати якісь важливі рішення, наприклад, змінити запобіжний захід або задовольнити клопотання стосовно допиту свідка, суд нам відмовляє», – каже адвокат Юрія Луценка Ігор Фомін.

Кримінал чи політика?

Член парламентського комітету з питань правосуддя депутат-регіонал Вадим Колесніченко пропонує не робити передчасних висновків щодо законності переслідування колишнього міністра, а дочекатися вироку суду. За його словами, «тоді ми зможемо зрозуміти обставини справи, а також докази звинувачення у справі».

Натомість член парламентського комітету з питань правосуддя, позафракційний депутат Святослав Олійник переконаний, що справа Луценка має виключно політичний характер.

«Покази свідків зайвий раз підтверджують необґрунтованість його перебування під вартою. Але й до того, як стали відомі ці покази, було зрозуміло, що дії Луценка якщо й були неправильні, то з нього можна було б стягнути шкоду в цивільному порядку, якщо б така шкода була встановлена. Тобто, це в жодному разі не є кримінальним злочином», – стверджує Святослав Олійник.

Розгляд кримінальної справи Луценка триває в Печерському суді столиці із 5 липня. Адвокати колишнього міністра вважають, що покази свідків ще будуть заслуховуватися не менше місяця.

В останньому інтерв’ю з-за ґрат, яке Юрій Луценко дав виданню «Комерсант-Україна», він зазначив, що має намір повернутися в політику. А теперішню владу він вважає приреченою на поразку.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG