Доступність посилання

ТОП новини

Похмурі перспективи для Віктора Януковича (світова преса)


Прага – Європейські оглядачі вважають, що нинішній Президент України Віктор Янукович веде подвійну гру і перед Заходом, і перед своїм народом, що спричинило падіння його популярності й не обіцяє нічого доброго для його Партії регіонів на парламентських виборах у жовтні цього року. Окремі аналітики не виключають, що отримання дешевого газу від Росії дасть змогу Януковичу і його команді хоч якось виправдовуватися перед виборцями. Європа вже попередила Київ, що очікує у жовтні чесних парламентських виборів та рівноправної участі в них усіх опозиційних сил, включно з нині ув’язненими лідерами опозиції. Відомі західні політологи не виключають, що з ослабленням впливу США у світі та Європі відбудеться відновлення російських імперських амбіцій, що загрожує й існуванню незалежної України.

Німецька «Ді Вельт» вважає, що «Віктор Янукович веде подвійну гру, заявляючи про нібито зближення з ЄС, а насправді орієнтується на Москву». А справа Тимошенко, як зауважує газета, є частиною гри нинішнього Президента України у намаганні зберегти свою владу. Своєрідним лукавством називає газета й новорічну промову Януковича, коли він бажає всім українцям щасливого Нового року, а глава опозиції тим часом перебуває в ув’язненні під Харковом. Нинішній український глава хоче виграти цьогорічні парламентські вибори і «боїться при цьому харизматичного лідера зі світлою косою», а «народ лютий на владу Януковича з-за урядових податків, зростаючих комунальних платежів, що скоротило реальні пенсії». Корупція, на думку експертів, за час перебування при владі Партії регіонів також виросла. Нинішній Президент України не виправдовує сподівань понад 50 відсотків українців, котрі сподівалися зближення з Європою та ліквідації віз до ЄС. «Янукович веде подвійну гру і стверджує про зацікавленість у Європі, а тим часом тримає відкритими двері до Росії, котра заманює Україну до Митного союзу, головна приманка тут – дешевий російський природний газ». У даний час Україна платить Москві 416 доларів за тисячу кубів російського блакитного палива, це більше, аніж платить за російський газ Німеччина. Німецькі експерти вважають, що Україна отримає дешевший газ від Росії у разі відмови від асоціації з ЄС. Тут також наголошено, що входження України до Митного союзу з Росією перешкодило б підписанню угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Європейський бізнес вважає, що ситуація з інвестиційним кліматом в Україні, як ніколи, погіршилася. І справа не лише у корупції та бюрократії, сама влада веде з іноземним бізнесом хитрі ігри і застосовує методи, «як на дикому Заході». Сподівання на угоду про асоціацію, котра примушувала б українську владу захищати іноземних інвесторів, також відкладаються на невизначений термін. Сама влада у Києві намагається нині розпалювати антиєвропейські настрої, публікуючи у своїх виданнях небилиці про ситуацію в Європі. Молодь в Україні боїться ізоляції держави від світу.

Австрійський кореспондент «Ді Прессе» у Києві Юта Зоммербауер вважає, що з небаченим падінням рейтингу Президента Януковича у останній час, коли до 60 відсотків українців, включно з Донбасом, сильно невдоволені політикою влади, витворює похмуру перспективу для влади Партії регіонів вже на наступних парламентських виборах у жовтні 2012 року. Хоча й опозиція в Україні також виглядає на набагато краще, експерти кажуть, що «в очах громадян сьогоднішня опозиція – це влада вчорашнього дня». Аналітики також попереджають, що Президент Янукович і його команда розглядають вибори до Верховної Ради у жовтні як «головну мету» і сам «Янукович хоче будь-що зберегти свою владу». Тому й в ЄС недарма вважають ці вибори своєрідним екзаменом на демократію для українців та України.

Відомий американський політолог, колишній радник Білого дому, Збігнєв Бжезинський, попереджає на сторінках «Форін Полісі», що швидке падіння випливу Америки, чого поки що, на думку Бжезинського не спостерігається, могло б дуже негативно відбитися на ситуації у світі. Політолог зі США цитує тут одного з китайських чиновників, котрий закликає: «Не дайте Америці прийти до занепаду занадто скоро», бо це, на думку китайця, призвело б до дуже негативних наслідків для всього світу. Зокрема, Збігнєв Бжезинський вважає, що такий розвиток подій ослабив би вплив США і в Європі, що посилило б небезпеку відродження нової авторитарної імперії під егідою Москви. З ослабленням Америки Європа менше бажала б зближення з Україною й відмовилася б врешті від включення України у розширений ЄС, що «робило б Україну вразливою з боку Росії», щодо планів Кремля з відновлення імперських амбіцій, попереджає американський політолог.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG