Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко воюватиме за електорат відкритими листами


Київ – Колишньому Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко дозволено постійні зустрічі з адвокатом, депутатом-б'ютівцем Сергієм Власенком та двічі на тиждень – із дочкою Євгенією, яка також має статус захисника. У рік парламентських виборів засуджена до семи років позбавлення волі опозиційний лідер матиме дуже обмежене коло спілкування. Чи зможе Юлія Тимошенко з харківської колонії впливати на політичні процеси в країні та керувати своєю партією «Батьківщина»?

За словами захисника Юлії Тимошенко, депутата-б'ютівця Сергія Власенка, основною метою її етапування до колонії у Харківській області є посилення ізоляції екс-прем’єра, «щоб відрізати її від підтримки».

Перебуваючи в столичному СІЗО, а особливо відвідуючи судові засідання, Юлія Тимошенко мала більше можливостей спілкуватися із соратниками, отримувати інформацію з різних джерел. Тепер такі можливості значно обмежені.

СБУ не випускає контроль над Тимошенко

Правозахисник Євген Захаров вважає ненормальною ситуацію, коли дозвіл на побачення з Юлією Тимошенко, яка вже відбуває покарання в колонії, дають у Головному слідчому управлінні СБУ.
Якщо дозвіл дає слідчий, то вона під слідством, але чому ж тоді вона не в СІЗО?
Правозахисник Євген Захаров

«Якщо дозвіл дає слідчий, то вона під слідством, але чому ж тоді вона не в СІЗО? – дивується Євген Захаров. – Є три кримінальні справи, по яких слідство триває. По одній із них обрали запобіжний захід щодо утримання під вартою в СІЗО. І на такому тлі її відправляють до колонії».

Для тих, хто вже відбуває покарання, дозвіл на побачення дають уже не слідчі, а адміністрація колонії або обласне управління пенітенціарної системи. Зазвичай, до тих, хто відбуває покарання, доступ більший, ніж до тих, хто під слідством. Але не у випадку Юлії Тимошенко. На думку правозахисника, до такого незаконного кроку влада вдалася з політичних мотивів.

Вплив, а не керівництво

Політолог Володимир Фесенко вважає, що Юлія Тимошенко з ув’язнення зможе лише впливати на партійні рішення, проте не керувати «Батьківщиною». Причому зростатиме роль тих посередників, через яких Юлія Тимошенко спілкуватиметься із соратниками.
Інформацію вона має, але не повну
Політолог Володимир Фесенко

«Якусь інформацію вона має, але не повну. Їй щось розповідають адвокати, дочка, є можливість дивитися телебачення. У неї може бути певна деформація в оцінці ситуації. Все ж таки Тимошенко намагатиметься впливати на ключові рішення своєї політичної сили. Вона також намагатиметься впливати на громадську думку шляхом відкритих листів. Такі листи певний ефект мають», – вважає політолог.

Опозиція не полишатиме спроби домогтися звільнення Юлії Тимошенко, зокрема, шляхом внесення змін до законодавства. Щоправда, спікер Володимир Литвин в інтерв’ю «5 каналу» зазначив, що насправді більшість парламентських опозиціонерів не хоче звільнення Юлії Тимошенко.

Натомість Володимир Фесенко вважає, що тут справа, радше, в позиції провладних сил, бо голосів опозиції для ухвалення такого рішення просто не вистачить. На думку експерта, переведення Юлії Тимошенко в колонію є свідченням того, що українська влада остаточно вирішила: лідер опозиції має відбувати покарання і компромісу тут бути не може.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG