Доступність посилання

ТОП новини

Чехія може надати політичний притулок Олександру Тимошенку


Олександр Тимошенко біля Печерського райсуду у Києві, 15 серпня 2011 року
Олександр Тимошенко біля Печерського райсуду у Києві, 15 серпня 2011 року
Прага – Чоловік колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, який зараз перебуває в Чехії, попросив політичного притулку в цій країні. Цю інформацію, оприлюднену спершу газетою Právo, вже підтвердив і міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ, і прес-служба партії «Батьківщина». Остання у повідомленні наголосила, що таким чином Олександр Тимошенко хоче «позбавити режим додаткових важелів тиску» на лідера партії Юлію Тимошенко.

«Цей крок з боку Олександра Тимошенка є відповіддю на аморальні спроби тиснути й катувати Юлію Тимошенко через переслідування її близьких та рідних. Так, не зламавши лідера партії «Батьківщина» ні судами, ні в’язницями, ні знущаннями та подвійними арештами, режим, незаконно відновивши вже закриті Верховним Судом кримінальні справи 15-річної давнини, почав переслідувати рідних та близьких екс-Прем’єр-міністра», – мовиться у повідомленні прес-служби партії «Батьківщина».

Намір Олександра Тимошенка отримати політичний притулок у Чехії підтвердив і міністр закордонних справ цієї країни Карел Шварценберґ. Як зазначив глава МЗС у коментарі чеському радіо, міністр внутрішніх справ Чехії Ян Кубіце персонально дав йому знати, що прохання, найімовірніше, задовольнять.

«Під час перерви у засіданні уряду у середу я запитав міністра внутрішніх справ, чи це правда, оскільки ніхто не консультувався зі мною з цього приводу. Він відповів, що так», – сказав Шварценберґ і додав: «З тієї розмови я зрозумів, що МВС має намір задовольнити це прохання».

Юлія Тимошенко з чоловіком. Вибори-2010.
Юлія Тимошенко з чоловіком. Вибори-2010.

Водночас МЗС Чехії офіційно спростувало повідомлення газети Právo, ніби міністри внутрішніх і закордонних справ країни обговорювали надання притулку Олександрові Тимошенку. У Міністерстві закордонних справ також нагадали, що надання чи ненадання притулку є у винятковій компетенції Міністерства внутрішніх справ.

Агенція Reuters у своєму повідомленні посилається на неназване джерело у чеському уряді, яке поінформувало, що прохання про надання політичного притулку Олександр Тимошенко подав іще в останні дні 2011 року.

Тим часом МВС Чехії, яке займається розглядом подібних прохань, спростувало інформацію, що нібито мало зустріч із Олександром Тимошенком.

Олександр Тимошенко з дружиною та дочкою у залі Печерського райсуду
Олександр Тимошенко з дружиною та дочкою у залі Печерського райсуду

51-річний Олександр Тимошенко ніколи не був активним учасником політичного чи громадського життя. Він став регулярно з’являтися на публіці лише в серпні 2011 року, коли його дружина була взята під варту. Як один із її захисників він був присутній на засіданнях Печерського районного суду Києва.

Нині до бізнесу Олександра Тимошенка належить, зокрема, частка у чеській компанії International Industrial Projects.

Рік тому Чехія надала політичний притулок колишньому міністрові економіки в уряді Юлії Тимошенко Богданові Данилишину. Тоді це призвело до значного охолодження відносин офіційних Праги і Києва.

Тож нині Міністерство закордонних справ Чехії у коментарі наголосило, що для нього дуже важливі добрі відносини з Україною, а на процес ухвалення рішень про надання притулку, «стандартний і неполітичний», воно не має ніякого впливу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG