Доступність посилання

ТОП новини

Влада все шукає альтернативу російському газові


Янукович хоче дешевшого газу від Росії й альтернативних поставок, а Азаров покладається на вугілля
Янукович хоче дешевшого газу від Росії й альтернативних поставок, а Азаров покладається на вугілля
Київ – Україна докладатиме всіх зусиль, щоб домогтися зниження ціни на російський газ до європейського рівня, запевнив Президент Віктор Янукович. За його словами, країна також активно шукає альтернативні джерела поставок енергоносіїв. Втім, експерти кажуть Радіо Свобода, що для забезпечення необхідних обсягів постачання Україна має спочатку витратити кілька мільярдів доларів на будівництво морського газового терміналу. Фахівці також критично оцінюють сьогоднішню заяву прем’єра Миколи Азарова про заміщення російського газу українським вугіллям.

Використання вугілля як палива при ціні на газ у 416 доларів доцільне й економічно виправдане, заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров на брифінгу. Голова уряду ще раз нагадав, що Україна продовжує переговори з Росією про зниження ціни, проте Кабмін готує країну до того, щоб вона «витримала таку ціну на газ».

Також Азаров наголосив, що уряд поставив завдання скоротити у цьому році споживання російського палива.

Коментуючи перебіг переговорів із Росією про зниження ціни на газ і конфлікти, які виникають у зв’язку з цим, Азаров заявив: «Навіщо нам із російськими братами воювати? Це взагалі абсурдне питання. Ніколи в житті ми навіть говорити про це не маємо наміру і не будемо».

«Є, безумовно, економічні інтереси у нас, і у них. Вони отримали дуже добрий папір (газові контракти) і тримаються за нього двома руками. А ми їм говоримо, що, окрім паперу, життя є ще. Домовимося», – сказав Азаров.

Україна вже не може чекати, ціна на газ занадто висока – Саприкін

Натомість речник російського «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що Україна, ймовірно, не буде цього року вести переговори про ціни на газ, а оскільки час для перегорів щодо обсягів закупівель на 2012 рік минув, то переговірники домовлятимуться про обсяги газу на 2013 рік. За даними «Газпрому», за контрактом Україна має закупити у цьому році 52 мільярди кубометрів газу.

У цій ситуації українській стороні буде ще важче домогтися поступок з боку Росії, вважає незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

«Відомо, що «Газпром» і Росія є складними переговірниками, особливо напередодні виборів у Росії. Разом з тим Україна вже не може чекати, оскільки ціна на газ занадто висока. Безумовно, перехід на вугілля не вирішує усіх питань. Тобто газові питання залишаються відкритими. Їх треба вирішувати у комплексі як щодо перегляду контракту, так і щодо гарантування транзиту. А шляхом є співробітництво на базі української газотранспортної системи», – зазначив Саприкін.

Безпорадність Азарова і Януковича щодо ведення переговорів – Соболєв

Утім, на думку депутата від «БЮТ-«Батьківщини» Сергія Соболєва, жодні оборудки з українською газотранспортною системою, її приватизація чи передача у користування «Газпромові» не гарантують зниження ціни на газ для України та встановлення рівноправного партнерства.

«Повна безпорадність Азарова і Януковича щодо ведення переговорів», – констатує він.

«Це люди, які вміють тільки щось «здавати». От коли треба ділитися тим, що накрав Фірташ (всі облгази та газові сховища, які він узяв в оренду на 25 років), тут вони кажуть: «Ні, не віддамо, бо це наше». Для цієї влади – це як відмити гроші від видобутку власного газу. Вже другий рік Україна продає газ власного видобутку, вірніше, його продають компанії, за світовими цінами», – зауважив Соболєв.

Наступний раунд українсько-російських газових переговорів призначили на 17 січня. Цього дня до Москви має прибути міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

За його словами, Україна виступає за створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участі європейських споживачів і не розглядає питання прямого продажу ГТС.

Крім того, з Юрієм Бойком телефоном говорив європейський комісар з енергетики Ґюнтер Eттінґер. Він наголосив, що ЄС готовий, якщо цього бажають Україна та Росія, у будь-який момент долучитися до тристоронніх консультацій щодо транзиту газу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG