Доступність посилання

ТОП новини

Естонія хоче позбутися монополії «Газпрому»


Рига – Уряд Естонії ухвалив проект внесення змін до закону про природний газ, який, зокрема, передбачає продаж естонським концерном Eеsti Gaas, основним володарем якого є російський «Газпром», своєї газорозподільної мережі. Згадані зміни мають на меті привести естонське законодавство у відповідність до директив Євросоюзу, що передбачають розділення бізнесу продажу та транспортування газу.

Законопроект підготувало міністерство економіки та комунікацій Естонії. Міністр економіки Юхан Партс зауважив, що головна мета змін у законі про газ – уникнення монополії на ринку газу, забезпечення конкуренції та зміцнення енергетичної безпеки країни.

«Головне, щоб ми могли організувати нормальне функціонування ринку. А для нормального функціонування ринку газу необхідно, щоб монополії були відокремлені від тих сфер, де можна організувати конкуренцію», – зазначив журналістам Юхан Партс.

Споживачі газу не постраждають

Відповідно до змін у законі про природний газ, газорозподільна мережа Естонії має бути продана до 2015 року. За попередніми оцінками естонського уряду, її вартість становить 120 мільйонів євро. Новий власник газогону не повинен мати стосунку до продажу газу споживачам.

Юхан Партс запевнив, що у зв’язку з продажем Eеsti Gaas своєї газотранспортної системи, ціна на газ не збільшиться, навпаки, споживачі у майбутньому лише виграють від цього.

«Повинні виграти, оскільки, якщо є нормальна конкуренція, то завжди ціна буде кращою для споживача. Прийдуть інші компанії, що постачають газ, тоді й буде нормальний ринок, – каже міністр економіки Естонії. – Безумовно, для цього потрібний час, але законопроект є серйозним кроком у цьому напрямку».

«Це не політичний крок проти «Газпрому»

«Газпром» є єдиним поставником газу в країнах Балтії. В Естонії закупівлею, розподілом та продажем російського газу займається концерн Eеsti Gaas. Його основним акціонером є «Газпром» (33,66%). Інші акціонери – німецький Ruhrgas, фінський Fortum, а також Itera Latvija.

За словами міністра економіки Естонії Юхана Партса, дії Естонії не слід вважати політичним кроком проти «Газпрому» чи будь-якої іншої компанії. Естонія виконує директиви ЄС і сподівається на розвиток ринку природного газу.

Натомість представники Eеsti Gaas стверджують, що директива ЄС передбачає декілька варіантів того, як уникнути монополії на ринку газу. Наразі, на їхню думку, естонський уряд вибрав радикальніший.

Минулого року Литва також заявила про схожий план для литовського газового монополіста Lietuvos Dujos AB, що викликало критику з боку акціонерів – російського «Газпрому» та німецької компанії E.ON AG.

Ухвалені естонським урядом поправки до Закону про природний газ має ще розглянути Рійґікоґу (парламент) Естонії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG